Sport
AVROTROS

Gio Lippens: 'Doping of niet, het gaat toch om wie er het eerst over de streep is'

foto: MISCHA!foto: MISCHA!
  1. Nieuwschevron right
  2. Gio Lippens: 'Doping of niet, het gaat toch om wie er het eerst over de streep is'

"Hoe kun je nog verslag doen van een sport waarvan je weet dat het voor een deel bedrog is?" Die vraag kreeg sportverslaggever Gio Lippens regelmatig in de tijd dat de doping gegebruik in de wielersport aan het licht kwam. "Maar ik houd te veel van de sport. Al steek ik voor geen enkele sporter meer mijn hand in het vuur."

#391 - Gio Lippens: 'Het onverwachte, dat blijft het allermooiste van sport' - MISCHA!

"Sommige collega’s zeiden: 'Ik ben wielerverslaggever, geen dopingverslaggever'", vertelt Gio Lippens bij MISCHA! "Maar ik dacht: 'nee, je bent journalist. En een journalist hoort ook die kant van het spectrum te zien.'"

Al vindt Lippens dat je niet standaard aan een wielrenner hoeft te vragen of hij doping heeft gebruikt. "Behalve als het op dat moment relevant is, omdat je bijvoorbeeld een verhaal over doping maakt. Dan kun je iemand best vragen: 'Joh, hoe gaat dat eraan toe?'"

Beste onder gelijken
De vraag of hij het nog wel leuk vond na al die dopingschandalen, zette Lippens wel aan het denken. "Ik vind het spelletje zo mooi, uiteindelijk gaat het toch om wie er als eerste over de streep komt. En zeker in de epo-jaren kun je ervan uit gaan dat 80 of 90 procent van het peloton iets gebruikte. Dan is het in ieder geval de beste onder gelijken."

Dus nee, het heeft niet afgedaan aan zijn liefde voor de sport. "Maar ik neem de affaires niet op de koop toe, ik wil ze journalistiek bekijken en duiden. In die tijd heb ik ook renners gesproken waartegen ik zei: 'Ik verwacht van jou geen bekentenis, ik ga niet vragen of je hebt gebruikt. Maar leg me nou eens uit hoe dat systeem werkt. Hoe dat ging?'"

Meer begrip

Daardoor heeft Lippens naar eigen zeggen meer begrip gekregen voor wielrenners die doping gebruikten. "Het was bijna onontkoombaar. Renners werden echt voor de keus gesteld: stop je er mee, of pak je epo? Als ze besloten het niet te doen, waren ze niet goed genoeg en moesten ze stoppen. Dat vind ik nogal een dilemma. Ik durf niet van mezelf te zeggen dat ik in zo’n situatie nee had gezegd."

#391 - Gio Lippens: 'Het onverwachte, dat blijft het allermooiste van sport' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie