Sport
EONOS

Van Barneveld gaat weer darten: 'Het wordt een heel lange weg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Barneveld gaat weer darten: 'Het wordt een heel lange weg'

Hij was er helemaal klaar mee. Het ging niet meer, het reizen werd hem teveel en prestaties bleven uit. De laatste anderhalf jaar uit de dartscarrière van Raymond van Barneveld werden een lijdensweg. Maar amper negen maanden na zijn afscheid heeft hij besloten om terug te keren.

Video niet beschikbaar

'Barney' werd vijf keer wereldkampioen en is de man die de sport groot maakte in Nederland. Maar de laatste jaren bleven grote titels uit. Mentaal kon de Hagenaar het niet aan om niet meer bij de beste te horen. Toen er ook privéproblemen kwamen, werd het voor de diabetespatiënt alleen nog maar lastiger om te presteren.

Eind vorig jaar stopte hij. Hij hoopte toen op het WK voor een laatste keer te vlammen, maar opnieuw werd het een vernedering. Daarom is de vraag: waarom keert hij nu dan toch terug?

'Je gaat applaus missen'

"Ik denk dat hij de aandacht mist", stelt Jacques Nieuwlaat, sinds jaar en dag dartscommentator en goede bekende van Van Barneveld. "Het is net als een artiest die stopt: je gaat het applaus missen."

Van Barneveld begint helemaal onderaan de ladder. Hij moet in januari een tourcard zien weten te bemachtigen. En dat is al lastig zat. "Het wordt een heel lange weg", vertelt Nieuwlaat. "Elke darter die er ooit uit is gevallen, is eigenlijk nooit meer terug in de top gekomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie