Sport

Femke Bol, het atletiek-talent voor wie geen sportieve of mentale horde teveel is

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke Bol, het atletiek-talent voor wie geen sportieve of mentale horde teveel is

Op de wereldkampioenschappen atletiek in Doha zijn het vooral de vertrouwde namen die je hoort. Goud voor Sifan Hassan, een blessure voor Dafne Schippers en straks ook nog Churandy Martina op de estafette. Maar er zijn ook nieuwe namen. Namen die we in de toekomst vaak zullen gaan horen.

Een daarvan is Femke Bol die dinsdag op de 400 meter horden haar WK-debuut maakte. Maar, wie is dat 19-jarige talent eigenlijk?

"Op het moment dat zij begint te lopen ziet het er gewoon heel sierlijk uit, heel efficiënt en zo makkelijk", zegt haar coach Bram Peters. Eerder dit jaar zag hij zijn pupil Europees kampioen worden in de categorie onder 20 jaar. "Het was voor het eerst dat ze als favoriet aan een toernooi begon en eigenlijk alleen maar kon verliezen. Daar ging ze zo goed mee om. Die ervaring, daar heeft ze de rest van haar carrière iets aan."

Enorme ontwikkeling

Dit seizoen maakte Bol een enorme ontwikkeling door. Met name door zichzelf mentaal te verbeteren. "Ik deed het heel lang puur op talent, maar op een gegeven moment moet je hoofd ook mee gaan werken. Er kan nog steeds heel veel beter, maar nu geniet ik vooral van wat er goed gaat."

Op haar eerste wereldkampioenschappen kijkt de 19-jarige Amersfoortse haar ogen uit. "Toen ik dat stadion in kwam lopen dacht ik echt 'wauw'. Ik nam alles in mij op, maar vervolgens zei ik tegen mijzelf: 'nu ga je hier ook echt een goede race neer zetten!'". Dat lukte, Bol liep een persoonlijk record van 55,32 op de 400 meter horde. Ze plaatste zich daarmee voor de halve finale.

Het is haar ultieme droom om in een WK-finale mee te strijden om de medailles. Die kans komt misschien wel sneller dan verwacht. Woensdag gaat het avontuur van Femke Bol verder, 's avonds in de halve finales van deze WK.

Ster advertentie
Ster advertentie