AZ nadert Ajax tot op drie punten na verliespartij Amsterdammers

2. AZ nadert Ajax tot op drie punten na verliespartij Amsterdammers

[NOS] Ajax heeft na de Europese deceptie tegen Getafe van donderdag opnieuw een gevoelige nederlaag geleden. In Almelo moesten de Amsterdammers na een prachtige goal van Cyriel Dessers het hoofd buigen voor Heracles: 1-0. AZ wist wel te winnen van PEC Zwolle en nadert Ajax tot op drie punten. Volgende week spelen beide ploegen tegen elkaar.

Na een uittrap van doelman Janis Blaswich zette Dessers Ajax-verdediger Blind slim weg waarna de topscorer van de eredivisie zijn vijftiende goal van het seizoen over Andre Onana in het doel knalde. De treffer kwam op basis van het spelbeeld niet uit de lucht vallen.

Veel kansen

Aan de andere kant waren er voor rust ook kansen zat voor Ajax. Zo schoot Ryan Babel in kansrijke positie ver naast, zag Gravenberch zijn inzet gekeerd worden door Orestis Kiomourtzoglou, werd een kopbal van Nicolás Tagliafico gestopt door Blaswich, schoot Donny van de Beek op de lat en belandde een terugspeelbal van Maximilian Rossmann bijna in eigen doel.

Heracles-keeper Blaswich hield na rust Dusan Tadic van scoren af, maar zijn collega Onana had het in de tweede helft drukker. Zo moest de Ajax-doelman een schot van Delano Burgzorg in de korte hoek en een uithaal van Dessers onschadelijk maken.

Op de uithaal van Dessers had Onana echter geen antwoord. Net als vorig seizoen won Heracles daardoor in eigen huis met 1-0 van Ajax.

AZ, de nummer twee van de eredivisie, heeft de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle met 2-0 gewonnen en is koploper Ajax tot drie punten genaderd. Aanvoerder Teun Koopmeiners speelde een hoofdrol. AZ kregen drie strafschoppen, waarvan hij er twee benutte. De eerste kans vanaf meter miste hij. Het was Koopmeiners' eerste gemiste strafschop in Alkmaarse dienst na zestien succesvolle pogingen.

AZ kon de winst na drie nederlagen in de vijf voorgaande eredivisieduels en een gelijkspel in de Europa League goed gebruiken. De thuisploeg had weinig te duchten van PEC. De Zwollenaren hadden van hun laatste zeven wedstrijden er maar één weten te winnen.

De wedstrijd Ajax-AZ is volgende week zondag live te volgen bij Langs de Lijn op NPO Radio 1.