Sport
MAX

Speciale ladiesbal is doodsteek voor emancipatie voetbal

foto: derbyfoto: derby
  1. Nieuwschevron right
  2. Speciale ladiesbal is doodsteek voor emancipatie voetbal

De roze ‘Ladiesbal’ duikt steeds vaker op op de voetbalvelden. De bal is speciaal ontwikkeld voor het vrouwenvoetbal en is veertig gram lichter dan een gewoon vijfje. Oud-voetballer en filosoof Martine Prange vindt het een doodsteek voor de emancipatie op het voetbalveld.

Video niet beschikbaar

Het zwakke geslacht

En nu er steeds vaker met een lichtere bal wordt gespeeld maar ook het feit dat deze bal überhaupt op de markt is, vindt Prange een flinke stap terug: “Het wekt de suggestie dat vrouwen het zwakke geslacht zijn en dat ze een lichtere bal nodig hebben.” Het voetbal onder vrouwen is groter dan ooit en topclubs investeren nu veel geld in hun vrouwentak.

Martine Prange speelde vroeger in de top van het Nederlandse vrouwenvoetbal en maakt zich nu hard voor gelijke behandeling in de sport: “Zo’n lichtere bal met roze geeft toch het idee dat ze op een marketingafdeling hebben bedacht dat ze ook iets met ‘de zachte kant van een vrouw’ moesten doen.” Het gaat nog verder volgens haar: “Het is een teruggang in de tijd zo’n bal. Je kunt het ook breder trekken, want in de speelgoedwinkels nu heeft bijna alles een genderlabel. Dat prinsessen-idee wordt nog enorm gecultiveerd. Zo houden we een bepaald beeld in stand.” Of dat de sport ten goede komt, wordt ernstig in twijfel getrokken.

‘Een andere sport’

Voetbal voor vrouwen wordt door de critici vaak nog bestempeld als een compleet andere sport. Prange: “We voetballen nog steeds naar mannelijke normen. En het mannelijke publiek heeft vaak nog een bepaald beeld van hoe het voetbal er dan uit zou moet zien. Van oudsher werd je als vrouwelijke voetballer afgeschilderd als manwijf en van dat imago willen ze heel graag af. Vroeger mochten meisjes ook niet op voetbal, als het dan al kon, omdat ze er lesbisch van zouden worden. Wat trouwens betekent dat lesbisch zijn een negatieve connotatie heeft in dit verband en dat laat ook maar zien hoe slecht gesteld het is met de homo-emancipatie.”

Alle roze ballen verzamelen!

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie