Sport
NOS

Duitse voetbalbond neemt afscheid van bondscoach Flick

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse voetbalbond neemt afscheid van bondscoach Flick

De Duitse voetbalbond heeft bondscoach Hansi Flick ontslagen na de 4-1 nederlaag tegen Japan. Frustraties over de matige resultaten van de nationale ploeg speelden al langer in Duitsland, zeker nadat de ploeg de groepsfase van het afgelopen WK niet overleefde. NOS Langs de Lijn spreekt met Youri Mulder, analist en volger van het Duitse voetbal.

Video niet beschikbaar

Voor wie de oefenwedstrijd tussen Duitsland en Japan niet heeft gezien, kan de krachtige samenvatting van Youri Mulder in NOS Langs de Lijn wellicht verhelderend zijn. Wat was het niveau Rüdiger (Real Madrid)? "Je moet die derde goal eens zien: die speelde gisteren als een amateur." En hoe zat het met centrale verdediger Niklas Süle (Borussia Dortmund), samengevat in ongeveer tien woorden? "Dat is een soort reus die niet kan voetballen."

Ook voorin ontbreekt het de Duitse ploeg aan kwaliteit, zegt Mulder. Hij somt de problemen op. "Vorig jaar hebben ze Niclas Füllkrug uit de Tweede Bundesliga afgestoft. Kai Havertz is meer een clubvoetballer, daar word je ook niet vrolijk van. Leroy Sané en Serge Gnabry, dat is ook al jarenlang de ene wedstrijd fantastisch, dan weer drie wedstrijden helemaal niks.

'Duitse spelers zijn hartstikke duur'

Genoeg om te verbeteren dus. Wordt het tijd om kritischer te selecteren? Ja - maar daarvoor moet de toekomstige bondscoach niet in Duitsland kijken, vreest Mulder. "In de Bundesliga zie je veel buitenlandse spelers. Duitse spelers zijn hartstikke duur", legt Mulder uit. "Dus ze kiezen vaak voor buitenlanders. En dat merk je in het nationale elftal."

Omdat Duitsland als gastland van het EK 2024 automatisch geplaatst is voor het eindtoernooi, speelt de ploeg geen kwalificatiewedstrijden. In plaats daarvan staan er oefenduels op het programma, tegen landen in de (sub)top zoals Japan (1-4 verlies), Colombia (0-2 verlies) en Frankrijk (12 september).

Oefenwedstrijden tegen toplanden

Had de bond niet ook wedstrijden tegen mindere voetballanden moeten inplannen? Mulder: "Als je in de kwalificatie zit is het soms wat makkelijker, omdat daar ook mindere goden tussen zitten. Dan win je met 4-0 en is iedereen weer even rustig."

Het moet gezegd: de Duitse ploeg oefent amper tegen zulke kleine voetballanden, nederlagen in oefenwedstrijden zijn daarmee niet gelijk een ramp te noemen. "Maar Duitsland moet normaal gesproken thuis niet met 1-4 verliezen van Japan, of met 0-2 van Colombia."

Volgens de Duitse krant Bild zou de voetbalbond er goed aan doen om de gepensioneerde Louis van Gaal voor de groep te halen. Mulder: "Mij lijkt dat wel grappig, als een Nederlander het Duitse voetbal gaat redden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie