Nederlands elftal uitgeschakeld op EK voetbal door Tsjechië

2. Nederlands elftal uitgeschakeld op EK voetbal door Tsjechië

Nederland ligt eruit op het Europees kampioenschap voetbal. In Boedapest kreeg Matthijs de Ligt een directe rode kaart, waarna tegenstander Tsjechië met twee doelpunten de kwartfinale wist te bereiken.

De wedstrijd werd vanaf het begin in een enorm tempo gespeeld. Beide ploegen waren onder de indruk van de ambiance op de tribunes in Boedapest. Donyell Malen had bij Nederland Wout Weghorst verdrongen uit de basiself. Het stormachtige begin leidde direct in de eerste minuut tot een gevaarlijk moment voor Oranje, maar een schot op doel kwam er niet. Denzel Dumfries dook als aanvallende back regelmatig voorin op, op een gegeven moment zelfs in de linksbuitenpositie. Ook de Tsjechen deden aardig aan de wedstrijd mee. Een kopbal van Tomáš Souček ging aan het doel van Maarten Stekelenburg voorbij. Een schot van Patrik Schick moest Stekelenburg wel pakken.

Patrick van Aanholt ging geblesseerd aan zijn knie naar de grond in een fase waarin hij regelmatig balverlies leed. Het leidde tot een snelle counter van de Tsjechen. Achterin was een belangrijke rol weggelegd voor Matthijs de Ligt die Oranje behoedde van een tegengoal. In de laatste minuut van de eerste helft was er een belegering van de Nederlanders. Van Aanholt schoot - achteraf in buitenspelpositie - voorlangs.

Handsbal
In de eerste vijf minuten na rust maakte Tsjechië de beste indruk. De grootste kans was vervolgens voor Nederland. Donyell Malen was er door, maar wist een op een keeper Tomáš Vaclík niet te verschalken. Een moment later onderbrak De Ligt een aanval van de Tsjechen door de bal met de hand van richting te veranderen. De scheidsrechter gaf eerst een gele kaart, maar omdat er een directe scoringskans kon komen veranderde de VAR die beslissing naar de rode kleur. Nederland moest ruim een half uur met tien man spelen.

Nederland stort in
Bondscoach Frank de Boer bracht Quincy Promes in om het noodgedwongen vertrek van De Ligt op te vangen. Daar moest Malen voor wijken. De problemen stapelden zich op. In de 69e minuut kopte Tomáš Holeš de Tsjechen op een 0-1 voorsprong. Het Nederlands elftal stortte hierna helemaal in. De spelers liepen op hun laatste benen. Ook counteren ging niet meer zoals gehoopt. Alle energie was weg. Schick maakte er in de 81e minuut 0-2 van.

Tsjechië speelt in de volgende ronde tegen Denemarken. De kwartfinale in Bakoe begint zaterdagavond om 18.00 uur.