Naar homepage
Sport

Amateurvoetbal is noodgedwongen klaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amateurvoetbal is noodgedwongen klaar

De amateurs in het Nederlandse voetbal zullen opnieuw niet hun seizoen kunnen afmaken. De KNVB nam het besluit nadat het kabinet het grootste gedeelte van de coronamaatregelen verlengde. Alleen voor de jeugd- en zaalcompetities is er nog een klein beetje hoop. In Langs de Lijn En Omstreken vertelt KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee dat dit de minimale periode was om de competities veilig te hervatten.

De voetbalbond had als uiterste startdatum 10 maart in gedachte. Dan waren er nog zo'n vier tot vijf weken waarin de clubs in de categorie A zich konden voorbereiden op het nieuwe seizoen. Van der Zee: "Er is een heel grote categorie seniorenspelers die onvoldoende fit is gebleven de afgelopen maanden, dus dat risico wil je ook niet nemen." Daarbij wilden ook de clubs zelf graag duidelijkheid.

De bond was blij dat er een aantal versoepelingen kwamen, maar had wel wat vraagtekens bij de leeftijdgrens tot 27 jaar. "We weten niet zo goed waar die vandaan komt. Daar zijn we niet zo blij mee." Maar de directeur amateurvoetbal weet dat hij in deze periode ook zijn zegeningen moet tellen. Volgens hem zaten de clubs al een tijdje op versoepelingen te wachten en dus was hun reactie ook positief. De komende periode hoopt de voetbalbond de vele amateurs een alternatief te bieden: de Regio Cup.

Maar Van der Zee benadrukt dat de clubs nog steeds in zwaar weer zitten ook al hebben ze overheidssteun gekregen die een deel van de kosten kan vergoeden. Maar door het voortijdig beëindigen van de competities lopen ze wel veel inkomsten mis. Van der Zee maakt zich dus nog steeds grote zorgen. "Dit voorjaar kunnen de meeste clubs het nog wel volhouden. Het water staat wel aan de lippen. Maar als we ook na de zomer nog met beperkende maatregelen te maken krijgen, dan ga je wel aan het fundament van onze mooie voetbalinfrastructuur zagen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie