Sport

'Zoom' met Van den Hoogenband geeft Van der Breggen hoop: 'In mijn hoofd gaan de Spelen door'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zoom' met Van den Hoogenband geeft Van der Breggen hoop: 'In mijn hoofd gaan de Spelen door'

[NOS] Ze wil nog een jaar fietsen, met als hoofddoel de Olympische Spelen. Maar na dit seizoen stopt regerend olympisch en wereldkampioen Anna van der Breggen echt met wielrennen. Ook als de Spelen niet doorgaan, vertelt ze in de NOS Olympische Podcast.

#18 - Anna van der Breggen: hoe de verpleegkundige wielerkampioen werd - NOS Olympische podcast

Van der Breggen is, als Jeroen Stekelenburg met haar spreekt, net terug uit Spanje, waar ze met haar ploeg op trainingskamp was.

Het was een trip die anders was dan normaal, vertelt ze aan de keukentafel. "Ik ben aan de ene kant blij dat we - als topsporters - naar Spanje kunnen om daar met de ploeg een goed trainingskamp te hebben. Maar dan heb je soms het hele coronagebeuren niet eens meer door. Je zit in de topsportbubbel. Tot je iets op social media zet en mensen reageren met 'Ja, jullie wel, wij zitten hier'."

Verpleegkunde

Ze begrijpt heel goed welke problemen momenteel rond corona spelen. Ook die in de zorg. Van der Breggen studeerde voordat ze professioneel ging fietsen verpleegkunde en heeft nog veel contract met vriendinnen en oud-klasgenoten die werkzaam zijn in de zorg.

"Ik weet hoe complex het is om in een ziekenhuis te werken en welke verantwoordelijkheden je hebt. Het is zo ontzettend hard werken. Ik weet hoe een oud-klasgenootje voorzichtig is met het ontmoeten van andere mensen omdat ze de situatie van het ziekenhuis ervaart. Misschien komt daar wel mijn dubbele gevoel vandaan."

Gaan de spelen door?

Terwijl ze in Spanje haar trainingen afwerkte, werd bovendien het aantal nieuwsberichten over het niet doorgaan van de Olympische Spelen steeds groter. Van der Breggen volgde dat natuurlijk ook.

"We worden ook wel op de hoogte gehouden. Gisteren hadden we een zoommeeting met chef de mission Pieter van den Hoogenband. Toen ging het ook over: naar welke info luister je wel of niet? Wat klopt er wel en wat klopt er niet? Daarom is het ook fijn om van Pieter zelf te horen: zo is het en niet anders."

"Je hoort gewoon heel veel. Als er berichten komen dat de Spelen niet doorgaan, schrik je weer en denk je: 'Nee, niet weer'. Voorlopig ziet het er goed uit en gaan de Spelen door. Daar moet ik me aan vasthouden. Dat zit in mijn hoofd en daar train ik voor. Dat was eigenlijk ook wat Pieter zei: het gaat door."

Beluister de NOS Olympische Podcast

De NOS Olympische Podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan bij de sporter thuis in op het leven als topsporter en de voorbereiding op de Spelen. Eerder in deze serie spraken we onder anderen met: hockeyer Seve van Ass, atlete Dafne Schippers en tennisster Kiki Bertens.

Ster advertentie
Ster advertentie