Sport
NOS

Almere City en FC Emmen gaan week van ontknopingen in: 'Een klassieke finale'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Almere City en FC Emmen gaan week van ontknopingen in: 'Een klassieke finale'

Almere City en FC Emmen gaan een week van ontknopingen in. In de finale van de play-offs om promotie en degradatie staan de nummer drie van de eerste divisie en de nummer zestien van de Eredivisie tegenover elkaar. "Een klassieke finale", aldus data-analist Bart Frouws.

Almere City en FC Emmen zullen komende dinsdag en zondag strijden om promotie of degradatie. "Een klassieke finale tussen een ploeg uit de eredivisie en de best of the rest van de eerste divisie", vertelt data-analist Bart Frouws enthousiast. Almere City eindigde dit seizoen als derde, achter oud-eredivisionisten Heracles en PEC Zwolle. "Een straatlengte achter Heracles en Zwolle, maar alsnog het beste seizoen in de clubhistorie van Almere. Ik vind het wel echt een leuke finale, eigenlijk."

Een bizarre halve finale was ervoor nodig om Almere City een kans op de eerste promotie in het 22-jarig bestaan te geven. Tegen VVV Venlo was de stand na twee wedstrijden gelijk, waardoor de ploegen veroordeeld waren tot een penaltyreeks. Daarin werden de eerste vier penalty’s gemist, de Limburgers misten uiteindelijk alle vier de strafschoppen. Frouws: "Dan ga je natuurlijk kijken: is dat al een keer eerder gebeurd? Nou, je moet terug naar september 2014 voor de laatste keer dat een keeper geen enkel doelpunt tegen kreeg in een strafschoppenserie."

Agil Etemadi

Het antwoord op die vraag is misschien nog wel bijzonderder dan de penaltyreeks: die eer komt namelijk toe aan Agil Etemadi, toen hij als keeper van – inderdaad – Almere City zijn doel in een bekerwedstrijd negen jaar geleden schoon hield tegenover de penaltynemers van ADO Den Haag. De Iraanse doelman vertrok het seizoen daarna naar zijn geboorteland, maar staat sinds 2019 weer onder contract bij Almere City. Vanaf de bank zag hij hoe VVV Venlo gisteren niet tot scoren kwam tegenover de huidige eerste doelman van de club uit Flevoland, Nordin Bakker.

In de finale is FC Emmen de tegenstander. De Eredivisionist won over twee wedstrijden met 4-1 van NAC Breda en hoopt ook volgend seizoen uit te komen op het hoogste niveau van Nederland. De voortekenen zijn alleen niet zo gunstig, vertelt data-analist Frouws. "Sinds 2011/2012 is elk jaar een club uit de eredivisie gedegradeerd via de nacompetitie", legt hij uit. Toen vochten twee Eredivisieploegen in de nacompetitie om degradatie. Nu degraderen twee clubs rechtstreeks, en speelt het team dat als zestiende eindigde in de play-offs.

"De laatste ploeg die zich wist te handhaven in de eredivisie, dat was Roda JC in 2016/2017. Sindsdien zijn alle Eredivisieploegen gedegradeerd. Dus ja, de voortekenen voor Emmen zijn niet zo best. Maar als iemand het moet kunnen om ze erin te houden, dan is het toch Dick Lukkien."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie