Sport
NOS

Johan Museeuw luistert in trance mee naar verslag zege Parijs-Roubaix 2000

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Museeuw luistert in trance mee naar verslag zege Parijs-Roubaix 2000

Commentator Sebastiaan Timmerman stelde op de dag dat de 118e editie van Parijs-Roubaix plaats zou vinden een lijstje samen met vier bijzondere edities uit het verleden. De Belg Johan Museeuw haalde live in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1 herinneringen op over de editie van 2000.

Timmerman: "De Leeuw van Vlaanderen won in 2000 voor de tweede keer de hel van het Noorden. Twee jaar nadat hij zijn knieschijf brak in het Bos van Wallers. Door nalatig handelen in het ziekenhuis kwam zijn leven zelfs in gevaar. Er was tevens sprake van amputatie van zijn been. Niemand verwachtte nog dat hij zo terug zou kunnen komen als twee jaar later in Roubaix. Bij het overschrijden van de finish wees hij naar zijn linkerknie. Het was een gedenkwaardige zege." Museeuw kwam volledig in trance toen commentator Timmerman het verhaal vertelde. Beluister hier het telefoongesprek met Museeuw:

{audiofile audio="62430" caption="Parijs-Roubaix 2000 met Johan Museeuw" }

2016

"De editie van 2016 werd heroïsch, een race waar alles in zat. De koers was vanaf het begin keihard, door een oostenwind. Het duurde lang voordat er een kopgroep was. Winnaar Mathew Hayman zat in de kopgroep en dat illustreert dat dit bij uitstek een wedstrijd is die te winnen valt vanuit de 'vroege vlucht'. Hayman had zes weken eerder zijn elleboog gebroken. Ondanks de blessure, hield hij zijn conditie op peil door te blijven trainen via het digitale platform Zwift. Alleen de laatste zes kilometer zijn al een documentaire waard. Met demarrages van alle vijf de koplopers."

1993

"Gilbert Duclos-Lasalle wint en is tot op heden de oudste winnaar van Parijs-Roubaix. Maar de manier waarop hij wint is nog klassieker. In een millimetersprint klopt hij Franco Ballerini, de stijlvolle en in 2010 overleden Italiaan. Direct na de finish steekt Ballerini zijn arm de lucht in en een dikke minuut viert hij een feest. Tot de beelden van de fotofinish verschijnen..."

1983

"Hennie Kuiper en het achterwiel in hem. Kuiper moest uitwijken voor een man die een foto wilde nemen. Beroemde beelden en misschien nog wel beroemder commentaar van Jean Nelissen en Mart - O..... O..... O.... - Smeets. Het is natuurlijk extra beroemd geworden doordat het 18 jaar duurde voordat Kuiper een Nederlandse opvolger kreeg."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie