Sport
NOS

Wereldtitel wielrennen voor Julian Alaphilippe

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldtitel wielrennen voor Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe is in het Italiaanse Imola wereldkampioen wielrennen geworden. Vlak voor de top van de laatste beklimming ging de Fransman ervandoor. De achtervolgers reden het gat niet dicht omdat ze wisten dat Wout van Aert de wedstrijd dan zou winnen.

Zoals gebruikelijk op een WK ontstond er een grote kopgroep met renners uit allerlei landen. Twee daarvan bleven over: de Duitser Jonas Koch en de Noor Torstein Træen. Op zo'n 68 kilometer van de finish voerden de Fransen het tempo in het peloton op, nadat ook de laatste twee koplopers waren ingelopen. De groep ging op een lint en werd uitgedund.

Winnaar van de Tour in de aanval

De winnaar van de Ronde van Frankrijk gooide de knuppel in het hoenderhok. Tadej Pogacar, die vooraf aangaf voor de nummer twee in de Tour landgenoot Primoz Roglic te rijden, begon aan een solo. De Belgen zetten zich op kop voor Van Aert, een van de favorieten voor de wedstrijd in Imola. België had een ijzersterke ploeg met klassiekercoureurs als Oliver Naesen, Greg van Avermaet, Jasper Stuyven en Tim Wellens. Zij hielden het verschil beperkt.

Tom Dumoulin reed het gat naar Pogacar in een ruk dicht, waarna een spervuur aan nieuwe demarrages losbarste. Bij de versnelling van Vincenzo Nibali hingen Rigoberto Uran, Mikel Landa en Van Aert direct aan het wiel.

Perfecte moment

Op de laatste meters van de laatste klim van de dag ging Alaphilippe ervandoor. Het perfecte moment zo bleek achteraf. Daarachter waren overgebleven: Van Aert, Jakob Fuglsang, Roglic, Michal Kwiatkowski en Marc Hirschi. Op Fuglsang na allemaal ritwinnaars in de laatste Ronde van Frankrijk, die vorige week zondag ten einde kwam. Ook Alaphilippe wist overigens een rit te winnen in Frankrijk.

Het verschil was niet groot tussen Alaphilippe en de achtervolgers. Het werd nooit meer dan 20 seconden. Maar echt hard werken deden de renners niet, omdat zij wisten dat Van Aert dan altijd de rapste aan de meet zou zijn. Dat bleek ook toen de Belg naar een tweede plaats sprintte. Hirschi nam voor Zwitserland de bronzen medaille in ontvangst. Dumoulin was de beste Nederlander in koers, op de veertiende plaats.

De laatste Franse wereldkampioen wielrennen was Laurent Brochard in 1997.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie