Sport
NOS

Andries Jonker: 'Geef Steijn de tijd, want het is een bijna onmogelijke klus'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Andries Jonker: 'Geef Steijn de tijd, want het is een bijna onmogelijke klus'

Ajax staat op de zeventiende plaats in de eredivisie - de laagste klassering in de clubgeschiedenis. Andries Jonker, bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, vindt dat niet alles de schuld van Ajax-trainer Maurice Steijn is. "Geef hem even de tijd, want het is een bijna onmogelijke klus."

Video niet beschikbaar

Wie de eredivisie zondagmiddag heeft gevolgd (of niet), zal het niet zijn ontgaan: na de 4-3-nederlaag bij FC Utrecht staat Ajax op de zeventiende plaats. Aan het einde van het seizoen zou dat rechtstreekse degradatie betekenen voor de club uit Amsterdam. Nog nooit stond Ajax zo laag op de ranglijst. Maar Andries Jonker, bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, stoort zich aan het gebrek aan context. "Ik heb een keer of 23 gehoord dat Ajax zeventiende staat. Maar ze hebben twee wedstrijden minder gespeeld. Dat heb ik niet één keer gehoord."

Grote achterstand op top-vier

Hoewel Ajax hopeloos uit vorm is, denkt Jonker dat de Amsterdammers over voldoende kwaliteit beschikken om die wedstrijden te winnen. "Dan staan ze zesde." Volgens Jonker ligt het pijnpunt in deze context vooral ergens anders: ook met twee extra overwinningen heeft Ajax een ongekend grote achterstand op de top-vier van de competitie (PSV, AZ, Feyenoord en FC Twente). "Dáár zit het probleem."

Grote kritiek is er al weken op Ajax-coach Maurice Steijn, die volgens velen ongeschikt is. Dat is het niet het hele verhaal, vindt Jonker. Het overkoepelende probleem: het bestuur, dat de transferzomer slecht heeft benut. "Ze hebben niet de juiste spelers gehaald en ze werden te laat gehaald. Steijn was er niet bij betrokken, kende de spelers niet en kreeg ze pas op het allerlaatste moment tot zijn beschikking."

Quote

Geef Steijn de tijd, want het is een bijna onmogelijke klus

Andries Jonker

Dat Steijn onevenredig veel kritiek over zich heen krijgt, illustreert Jonker aan de hand van een berekening. "De laatste vijftig dagen had Steijn die groep achttien dagen niet tot zijn beschikking. Dan blijven er 32 dagen over. Daarin heeft-ie acht wedstrijden moeten spelen. Je kunt niet trainen op een wedstrijddag en ook niet in de twee dagen erna. Dus blijven er nog acht dagen over." Haal daar vervolgens ook maar de helft vanaf vanwege vrije dagen. Blijven over: vier dagen. Het ligt zeker niet alleen aan de trainer, wil Jonker maar zeggen.

Lastig karwei

Laat het duidelijk zijn: een pleidooi voor Steijn is het niet, verzekert Jonker. Hij wil slechts schetsen dat de 49-jarige trainer het bepaald niet makkelijk heeft. Wat Steijn wel kan worden aangerekend, legt Jonker uit, is dat hij de weinige tijd die hij had, niet optimaal naar zijn hand heeft gezet. "Je moet de vaardigheid hebben om met weinig training toch een speelwijze neer te zetten, om toch iets voor elkaar te boksen. Dat is te doen, maar als je de spelers pas krijgt als de competitie al is begonnen, en ze komen ook nog eens uit zulke verschillende landen, dan wordt het een lastig karwei. Geef hem even de tijd, want het is een bijna onmogelijke klus."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie