Sport

Raadslid Zandvoort: 'Formule 1 is het schoonste evenement'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raadslid Zandvoort: 'Formule 1 is het schoonste evenement'

Dit weekend kunnen racefans hun geluk niet op: de Formule 1 is terug in Zandvoort. Moet de wedstrijd daarom maar een jaarlijkse traditie worden? Daar zijn de meningen flink over verdeeld, blijkt uit de discussie in Stand.nl bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Trots zijn

Volgens Patrick Berg, raadslid en visboer in Zandvoort, valt het wel mee met hoe vervuilend de F1 is. "Ik hoor alleen maar een hoop negatieve geluiden. Maar dit is het schoonste evenement", stelt Berg. "Je ziet geen ander evenement waar zoveel mensen met het openbaar vervoer of op de fiets komen. We moeten trots zijn dat we dit feest mogen organiseren."

'Je kunt ook naar Neurenberg'

Daar is luisteraar Edith het allesbehalve mee eens. Zij is, op z'n zachtst gezegd, niet zo blij met de Formule 1. "Waar ik problemen mee heb is dat het een feest van een paar dagen is waar mensen echt niet met de fiets of trein naartoe gaan. De boeren moeten per se inkrimpen omdat wij zo nodig moeten vliegen tegen een zwaar gereduceerd tarief, en ook dit soort evenementen houden", aldus Edith.

"Volgens mij is het alleen maar gestart om Jan met de pet kennis te laten maken met race-auto's." Volgens Edith kunnen echte fans tegenwoordig makkelijk naar Duitsland of Frankrijk rijden om een wedstrijd te bezoeken, en hoeft de F1 niet zo nodig in Nederland gehouden te worden. "Nogmaals, ik gun iedereen z’n verzetje. Maar je kunt ook naar Nürburgring."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zandvoort of de Efteling

Michael Bleekemolen, voormalig F1-coureur, begrijpt alle ophef niet zo. "We moeten onszelf plezier gunnen. Er genieten miljoenen mensen van dit evenement. En ja: natuurlijk kost dat energie, da's heel jammer, maar als ik naar de Efteling rijd maak ik ook een litertje brandstof op."

"Kijk, ik ben geen tegenstander van elektrisch rijden", zegt Bleekemolen. "We hebben allerlei plannen om voor 2030 meer elektrische auto's op de weg te hebben, maar we moeten zorgen dat die elektriciteit groener is. Want op dit moment is benzine nog altijd voordeliger."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie