Sport

De gouden switch van Mark Huizinga

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De gouden switch van Mark Huizinga

Het is bijna twintig jaar geleden dat Mark Huizinga een perfect judotoernooi afsloot met olympisch goud. De judoka had ruim drie minuten nodig om de Braziliaan Carlos Honorato op zijn rug te leggen. Maar de basis voor dit succes werd vier jaar eerder gelegd toen Huizinga besloot om voor een zwaardere gewichtsklasse te kiezen.

Eind 1995 had Mark Huizinga het in de gaten. Hij moest kiezen voor een zwaardere klasse. De judoka kwam uit in de klasse tot 78 kilogram maar dat werd steeds meer een martelgang. In Langs de Lijn En Omstreken vertelde hij dat hij aan het groeien was, vooral in de breedte. "Ik groeide langzaam over die 78 kilo heen. Twee kilo afvallen gaat wel, drie kilo afvallen gaat wel, maar als je op een gegeven moment zes kilo afvalt dan teer je in op de wedstrijddag en dan kun je het niet meer redden als het echt om een heel klein verschil gaat tegen een wereldtopper." Nadat hij het besluit had genomen voelde Huizinga zich bevrijd van het afvallen en de beperkingen die dat opleverde. Maar hij had in de klasse tot 90 kilogram wel nog maar zes maanden over om zich te plaatsen voor de Spelen van 1996.

"Ik lag op mijn rug en stond met beide benen op de grond"

Het eerste succes in zijn nieuwe gewichtsklasse was in eigen land. Op de Europese kampioenschappen in Den Haag veroverde Huizinga zijn eerste Europese titel. Maar voordat toernooi had hij voor zichzelf al de bevestiging gekregen dat hij de juiste keuze had gemaakt.Grootste slachtoffer werd Maarten Arens, Europees kampioen in 1995 en tegenwoordig bondscoach van de Nederlandse mannen. De carrières van beide sporters kruisten elkaar continu en daarom snapt Huizinga heel goed hoe het voor zijn opponent moet zijn geweest. "Natuurlijk is het, zeker voor hem, op sommige momenten heel frustrerend geweest als je weet dat je ook heel goed bent, en ook een kans hebt om medailles te winnen op EK's, WK's en Olympische Spelen, maar je mag niet meedoen omdat er iemand anders in Nederland beter is." Desondanks is hun onderlinge band altijd goed geweest erkent Huizinga die kan terugkijken op drie olympische medailles, vijf Europese titels, maar geen enkele wereldtitel.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie