Sport
EONOS

Steven de Jongh voelt zich weer beter en beter

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Steven de Jongh voelt zich weer beter en beter

Oud-wielrenner en tegenwoordig ploegleider Steven de Jongh was tweeënhalve maand geleden opeens het gesprek van de dag. Hij was na een fietstochtje in Spanje niet meer teruggekomen. Een emotionele oproep van zijn vrouw zorgde ervoor dat tal van mensen naar hem op zoek gingen.

Het gaat weer goed met hem. Na een ziekenhuisopname mocht hij thuis in Spanje herstellen en nu, tweeënhalve maand later, zit hij in Thialf om de Nederlands Kampioenschappen schaatsen te bezoeken. Hij kwam natuurlijk ook even langs bij Langs de Lijn om te vertellen hoe het met hem gaat.

Steven de Jongh te gast op de NK Afstanden

Zeven minuten en 37 seconden, dat is de PR op de vijf kilometer voor Steven de Jongh. Want wat veel mensen niet weten is dat De Jongh vaak op de ijsbaan heeft gestaan. Hij was een aardig goede schaatser, maar kwam er al snel achter dat wielrennen hem nog beter ligt. Hij had een mooie carrière als profwielrenner en is nu alweer enkele jaren ploegleider.

Tegenwoordig is hij ploegleider bij de Amerikaanse ploeg Trek en in het shirt van deze ploeg ging hij op maandag 15 oktober een rondje fietsen. Dat liep niet goed af, hij kwam in een ravijn terecht en pas vijf en half uur later werd hij gevonden. Hij moest naar het ziekenhuis en is nog steeds herstellende.

Steven de Jongh in een Spaans ravijn

"Het gaat heel goed met mij, ik heb de laatste vier weken grote stappen gezet," Steven de Jongh is blij met de progressie die hij gemaakt heeft. "Ik ben met de ploeg op trainingskamp geweest en dat ging eigenlijk heel goed."

Voor de Jongh was het in eerste instantie een fysieke klap, maar de laatste weken merkt hij dat het ongeluk hem ook mentaal niet in de koude kleren laat zitten. "Ik heb nog niet de kracht gevonden om er opnieuw alleen op uit te trekken, dat moet ik nog wel verwerken. Ik voel wel dat het fysiek een stuk beter gaat. Ik kan mij nu steeds beter concentreren. Ik kon mijzelf na de hersenschudding totaal niet focussen, maar dat is nu gelukkig weer terug."

Tot op de dag van vandaag is het niet duidelijk wat er precies gebeurd is. "De politie weet dat er rond die tijd een auto omhoog gereden is, maar veel meer is er nog niet bekend." De Jongh kwam in het ravijn terecht en was vanaf de weg niet meer te zien. De populaire fiets-app Strava was voor hem een redding. "Daarop hebben mensen kunnen zien waar ik was. Toen wisten ze ook waar ze moesten zoeken." Zijn fietscomputer is aan zijn telefoon verbonden en op de één of andere manier is zijn ritje wel online gekomen. Mensen wisten waar ze moesten zoeken en uiteindelijk werd De Jong gevonden. "Ik was onderkoeld op het moment dat ze mij vonden. Kort daarna begon het heel hard te regenen, dus ik ben blij dat ze mij op tijd hebben gevonden."

Steven de Jongh in gesprek met Alberto Contador

"Ik geniet meer van het leven," vertelt De Jongh terwijl hij te gast is in Thialf om naar het schaatsen te gaan kijken. "Vier weken geleden ging het nog niet goed, maar op dit moment gaat het erg goed. Ik heb weer zin om aan de slag te gaan." Zoals het er nu naar uit ziet kan De Jongh dit jaar gewoon zijn functie als ploegleider uitvoeren.

Bij Trek wordt hij medeverantwoordelijk voor de prestaties van Bauke Mollema. De Noorderling rijdt komend seizoen de Giro en hoopt daar voor een goed klassement te gaan. Net als Tom Dumoulin, die ook in de Giro voor het roze probeert te gaan. "Als ik Dumoulin was, had ik voor de Tour gekozen," vertelt De Jongh over de keuze van de Giro-winnaar. "Hij zit in de jaren dat hij moet oogsten. Hij doet in het hooggebergte niet onder voor de andere renners. Ook al is het parcours niet ideaal, het gaat om een gevecht over drie weken. Dumoulin kan dat aan op dit moment."

Ster advertentie
Ster advertentie