Sport
EONOS

'Clubs dragen bij aan vijandelijke sfeer in stadions door muziek en vuurwerk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Clubs dragen bij aan vijandelijke sfeer in stadions door muziek en vuurwerk'

"Door 'Thunderdome-muziek' in de rust en het vuurwerk wordt de sfeer opgepompt. De rook van het vuurwerk is ook nog eens ongezond voor het publiek", klinkt het in het Sportforum bij Langs De Lijn En Omstreken. Sanne van Dongen, presentator en verslaggever van ESPN, Arman Avsaroglu NOS-voetbalcommentator en voetbalanalist Kees Kwakman bespreken het wangedrag van supporters in voetbalstadions.

Muziek en Vuurwerk

Avsaroglu is helemaal klaar met het wangedrag van voetbalsupporters in stadions: "Het is een optelsom. Er is een crimineel deel in het stadion dat het voor 't zeggen heeft. Harde muziek, vuurwerk, niemand zit erop te wachten behalve dat kleine groepje eencelligen. Clubs dragen bij aan de sfeer door het op te pompen. Als maatregelen zijn er hekken geplaatst. Hoe triest is het dat er mensen zijn die proberen om bekers, fakkels of pijlen over dat hek heen te gooien." Kwakman is het eens met Avsaroglu: "Die Thunderdome-muziek kan niet. Ik zeg ook niet dat ze de Cats moeten draaien, maar die muziek is wel een deel van het probleem. Ook dat vuurwerk voor de wedstrijd, dat is toch heel gek?"

De oplossing

Van Dongen ziet maar één oplossing: "Harde straffen. Net zoals in Engeland moeten we de meldplicht invoeren." Kwakman gaat nog een stap verder: "Als uitsupporters zich misdragen duw je ze 'hup' de bus in en laat je ze de wedstrijd niet afkijken." Avsaroglu vindt dat er ook een verantwoordelijkheid ligt bij clubs: "Niet bij de trainer of bij de sporters, maar bij het bestuur en de gemeente. Misschien heerst er een angst voor de achterban? Ik weet het niet."

Van Dongen vindt het Nederlandse voetbalpubliek verschrikkelijk: "Misschien moeten we wachten op een nieuwe generatie supporters?" Volgens Avsaroglu zijn het vooral de jonge supporters die het ergst zijn. Van Dongen begrijpt de eventuele angst van bestuursleden voor de achterban niet: "Als je geïntimideerd raakt door voetbalsupporters gaat er niets veranderen. Clubs moeten optreden en hun eigen supporters aanpakken." Gezamenlijk komen er een aantal oplossingen: geen bier meer in stadions, Guus Meeuwis draaien in de rust en de meldplicht invoeren.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie