Sport
NOS

MotoGP gestaakt na hevige regenval, Veijer rijdt weer in de punten in Moto3

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. MotoGP gestaakt na hevige regenval, Veijer rijdt weer in de punten in Moto3

De MotoGP van Japan is zondagochtend niet afgemaakt wegens hevige regenval. De leiding kende de volledige punten toe, waardoor winnaar Jorge Martín koploper Francesco Bagnaia nu tot drie punten is genaderd in het klassement. "De spanning is om te snijden", vertelt commentator Hans van Loozenoord. De Nederlandse Collin Veijer eindigde eerder op de ochtend als tiende in de Moto3. Een uitstekende prestatie, vindt Van Loozenoord. "Laten we niet vergeten: het is een rookie."

"De coureurs kwamen al na één ronde binnen om naar regenbanden te wisselen", vertelt commentator Van Loozenoord. Even later legde de leiding de wedstrijd tijdelijk stil. Het plan was om de race af te maken, maar bij de herstart gaven de coureurs zelf aan dat ze zo niet verder konden.

"Na de verkennings- en opwarmronde besloten ze dat het te gevaarlijk was. Het was niet alleen nat en glad, maar ze zagen ook niks door de spray van de motoren doe voor ze reden", zegt Van Loozenoord. "En ondertussen begon het ook heel donker te worden."

MotoGP nog spannender na gestaakte race

Hoewel de race niet is afgemaakt, besloot de leiding wel de volledige punten toe te kennen aan de coureurs. De Spaanse Martín werd tot winnaar uitgeroepen, voor de Francesco Bagnaia. "Door dit resultaat heeft Bagnaia nog maar drie punten voorsprong. Dus de spanning in het kampioenschap is om te snijden", zegt Van Loozenoord.

Er racen geen Nederlandse coureurs in de hoogste divisie van de MotoGP. De beste Nederlanders zijn terug te vinden in de Moto2 (Bo Bendsneyder, Zonta van den Goorbergh) en Moto3 (Collin Veijer).

Van den Goorbergh en Veijer pakken punten

Van den Goorbergh reed vorige week in India zijn eerste grand prix. Hij eindigde als zesde. Van Loozenoord: "Zijn eerste punten in het kampioenschap. Prachtig." Zondagochtend eindigde hij in het Japanse Motegi als negende. "Een schitterend resultaat."

Veijer eindigde dit weekend op de elfde plaats in de Moto3-klasse, nadat hij vertrok vanaf plek tien. "Hij was niet helemaal tevreden met het eindresultaat, maar rijdt wel weer in de punten", zegt Van Loozenoord. "Laten we niet vergeten: het is een rookie. Hij rijdt zijn eerste seizoen voor het wereldkampioenschap."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie