Sport
NOS

Ster Ailing Eileen Gu straalt in geopolitieke storm: 'Ben net zoveel Chinese als Amerikaanse'

foto: Pro Shots / SIPA USA
  1. Nieuwschevron right
  2. Ster Ailing Eileen Gu straalt in geopolitieke storm: 'Ben net zoveel Chinese als Amerikaanse'

Ze is nu al een van de grote sterren van de Olympische Winterspelen in Peking: freestyleskiester Ailing Eileen Gu (18). De voor China uitkomende Gu won dinsdag de eerste gouden medaille ooit bij de olympische big air. Drie jaar geleden besloot de in Amerika geboren en nog altijd woonachtige Gu te switchen naar een carrière onder de Chinese vlag. Een keuze die leidde tot de nodige controverse.

Reportage freestyleskiester Ailing Eileen Gu - Eline de Zeeuw vanuit Peking

De dochter van een Chinese moeder is pas achttien jaar, maar heeft al een indrukwekkend cv. Ze is niet alleen een van de beste freestyleskiesters van de wereld, maar studeert aan het prestigieuze Stanford, is topmodel voor onder andere Louis Vuitton en schreef een essay in The New York Times. Op het voormalig complex van een oude staalfabriek staat Gu dinsdag ook bij de Big Air Shougang, een zestig meter hoge skischans, in de schijnwerpers.

Drie jaar nadat Gu, geboren in San Francisco, besloot om voor China uit te willen komen, is haar besluit in de VS nog steeds een hot item, merkt ook NOS-verslaggever Eline de Zeeuw in gesprek met een Amerikaanse collega van USA Today. Gu liet na de switch weten freestyleskiën in het land van haar moeder groot te willen maken, maar veel Amerikanen zien vooral financiële motieven en beschouwen de overstap als steun aan de Chinese president Xi Jinping.

Ondanks de controverse en de felle discussies houdt Gu het hoofd koel in de geopolitieke storm die nu ook gaande is tussen de VS en China. Ze maakte haar favorietenrol meer dan waar en kan zich vanaf nu de eerste olympisch kampioene big air freestyleskiën noemen. "Ik ben zo gelukkig. Het zal nog een paar dagen duren voordat ik besef wat er is gebeurd", zei Gu.

foto: Pro Shots / SIPA USA

Freestyleskiester Ailing Eileen Gu in actie bij de big air tijdens de Olympische Winterspelen in Peking.

Geen extra druk

Op de vraag of haar gouden medaille voor zowel China als de VS zou kunnen tellen, antwoordde ze: "Ik ben net zoveel Chinese als Amerikaanse. Ik spreek beide talen vloeiend en voel me met beide culturen verbonden. Sport kan in mijn ogen ook juist een brug vormen tussen culturen. We zijn hier allemaal op de Winterspelen om als mensen grenzen te verleggen, niet zozeer als landen. Ik ben vooral dankbaar dat ik hier als mens heb kunnen winnen."

Dat haar eerdere overstap en haar prestaties op de Winterspelen door de huidige spanningen tussen China en de VS extra onder een vergrootglas liggen, leidt Gu niet af van haar missie om nog meer gouden medailles te winnen in Peking. "Ik voel geen druk. Mensen steunen mij of ze steunen mij niet. Ik ben blij met de mensen die mij steunen, mensen die mij niet steunen zullen nooit weten hoe het is om een olympische medaille te winnen. Om hier olympisch kampioen te worden is geweldig. Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik heb gekregen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie