Sport
EONOS

Kunstrijdster Van Zundert over finaleplek bij olympisch debuut: 'Het beste eruit gehaald'

foto: Pro Shots / SIPA USA
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunstrijdster Van Zundert over finaleplek bij olympisch debuut: 'Het beste eruit gehaald'

Met een foutloze korte kür plaatste de pas zeventienjarige Lindsay van Zundert zich dinsdag voor de vrije kür op de Olympische Winterspelen. De kunstrijdster verbeterde op het ijs in het Capital Indoor Stadium haar persoonlijk record met bijna anderhalve punt. Het bleek genoeg voor een plek bij de beste 25 op de korte kür, waarin Kamila Valijeva, de veelbesproken Russische kunstrijdster, de hoogste score behaalde. Verslaggever Eline de Zeeuw sprak met Van Zundert na haar debuut op de Spelen.

Het olympisch debuut van kunstrijdster Lindsay van Zundert - Reportage Eline de Zeeuw

58 jaar na het goud van kunstrijdster Sjoukje Dijkstra tijdens de Spelen in Innsbruck en 46 jaar nadat Dianne de Leeuw zilver pakte, ook in Innsbruck, was dinsdag de grote dag voor Van Zundert. De vlaggendraagster bij de openingsceremonie, samen met langebaanschaatser Kjeld Nuis, maakte een sterke indruk en plaatste zich voor de vrije kür van donderdag.

"Ik ben er super blij mee en ik ben heel trots dat ik dit voor Nederland heb mogen en kunnen neerzetten", zei Van Zundert, vorig jaar zestiende op het WK in Stockholm. "Ik heb in de afgelopen jaren hard gewerkt om hier te staan. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar voor nu heb ik het beste eruit gehaald."

Van Zundert had geen last van plankenkoorts bij haar debuut op de Olympische Winterspelen. "Dat ligt voor een groot deel aan mijn focus. Ik heb niet gedacht: nu moet ik deze sprong doen of nu komt dit. Ik dacht: puur genieten. Misschien sta ik hier maar één keer. Dit soort momenten maak je niet vaak mee. En dit is ook mijn eerste keer op de Spelen."

Spotlights

Met haar korte kür liet Van Zundert acht kunstrijdsters achter zich en werd 22ste. Doordat Valijeva de hoogste score kreeg mochten de beste 25 naar de vrije kür. Rond de in december op doping positief geteste Russische kunstrijdster is de afgelopen dagen heel veel te doen. De eerder opgelegde schorsing werd teruggedraaid en ze mocht, ondanks bezwaar van het IOC, wereldantidopingbureau WADA en schaatsunie ISU bij het CAS (Hof van Arbitrage voor Sport), alsnog deelnemen aan de korte kür.

Mocht Valijeva in de vrije kür weer uitblinken en bij de eerste drie eindigen, dan is er geen medailleceremonie omdat haar dopingzaak nog niet is afgehandeld. De gouden medaille uit de landenwedstrijd heeft Valijeva ook nog niet ontvangen. De uitslag van de positieve dopingtest, die in december in Rusland plaatsvond, kwam een dag na de zege in de landenwedstrijd naar buiten.

In het Capital Indoor Stadium waren alle schijnwerpers gericht op Valijeva, maar Van Zundert laat zich niet door de bijzondere situatie afleiden. "Ik ben er niet mee bezig. Ik kom de andere kunstrijdsters ook niet veel tegen. Iedereen heeft andere trainingstijden, andere bustijden. Eigenlijk zien we elkaar alleen rond wedstrijden. Ze is pas vijftien jaar. Ik weet niet of ze heeft doorgehad of ze iets heeft genomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie