Sport
BNNVARA

Hoe we voetbal voor mannen en vrouwen gelijkwaardiger maken

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe we voetbal voor mannen en vrouwen gelijkwaardiger maken

Het EK-voetbal voor vrouwen is losgebarsten in Engeland. Naast een weggestuurde premier kan het land zich opmaken voor een hopelijk succesvol toernooi. Het EK is een enorme impuls voor vrouwen in de voetballerij, en ook in Nederland is er sinds 2017 meer aandacht voor. Maar, in Nederland kan het op het gebied van gelijkheid nog wel een stuk beter.

In Vroeg! sprak sportjournalist Barbara Barend over de ontwikkelingen bij vrouwen in het voetbal en vertelde ze over haar nieuwe beweging V die net is opgericht.

De veranderingen sinds 2017

"In het begin was ik wel een roepende in de woestijn. Toen kreeg je ook veel over je heen als je vindt dat er meer aandacht moet zijn voor vrouwenvoetbal", aldus Barend. Maar toen in 2017 het EK werd gewonnen in eigen land betekende dat een definitieve doorbraak voor de sport. Barend zegt hierover: "Toen ging ineens het land er achter staan, en ging men ontdekken dat als je naar een wedstrijd van de vrouwen gaat is dat ander dan de mannen. Het is een andere beleving". Bij de vrouwen vind je geen ME-busjes en is de sfeer een stuk gemoedelijker.

Ongelijkheid

De faciliteiten zijn bij de leeuwinnen inmiddels een stuk professioneler, maar als je kijkt naar de vrouwen in de eredivisie mist er nog een deel professionaliteit. Als je voetbalt voor Heerenveen of Feyenoord als vrouw moet je het nog altijd doen met 300 euro onkostenvergoeding. Veel vrouwen werken nog naast hun topsport. "Onze recordinternational werd opgeroepen toen ze nog stond vakken te vullen", noemt Barend als voorbeeld.

Ook zijn vrouwen in de Nederlandse eredivisie vaak nog veroordeeld tot de achterste velden van het trainingscomplex, zelfs tijdens een kampioenswedstrijd. Dat geldt al helemaal als de mannen op het veld te vinden zijn.

Nieuwe beweging

Om de ontwikkelingen richting meer gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in het voetbal in een stroomversnelling te krijgen is Barend de beweging V gestart. Voetbalbond KNVB heeft wel degelijk goede stappen gezet, bijvoorbeeld met richtlijnen dat er gemixt gevoetbald moet worden op de amateurvelden. Echter, hier komt in de praktijk maar weinig van terecht.

Met V moeten de stappen naar professionaliteit sneller gaan volgens Barend. Vrouwen in de Eredivisie moeten op zijn minst het minimumloon gaan verdienen, en er moet gehandhaafd worden op clubs of ze gemengd voetballen toe staan. Samen met WOMEN Inc. is Barend bezig met het opstellen van concrete doelen voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de voetballerij.

Benieuwd naar het hele gesprek met sportjournalist Barbara Barend? Beluister dan hier de podcast van Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie