Sport
EONOS

De jacht op een superster

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. De jacht op een superster

Het leek een scene uit een film, een langdurige achtervolging op de Amerikaanse snelweg. OJ Simpson, beroemd als sporter en beroemd als acteur, was op de vlucht voor de politie. En het hele land kon meegenieten omdat de vlucht dankzij verschillende media-helikopters live werd uitgezonden op alle grote netwerken in de Verenigde Staten.

"Je moet je voorstellen dat Johan Cruijff verdacht wordt van een tweevoudige moord en op de vlucht is geslagen in een witte auto en nu wordt gevolgd door helikopters van de grote Amerikaanse televisiezenders en twintig politieauto's." Zo werd Paul Onkenhout door een Amerikaan uitgelegd wie en wat OJ Simpson was. De Volkskrant-verslaggever was voor het WK-voetbal in Amerika en bezocht een basketbalwedstrijd in Madison Square Garden toen hij alle verslaggevers het televisiescherm op een ander kanaal zag zetten.

De dag van de jacht op OJ Simpson

In Langs de Lijn En Omstreken keert Onkenhout terug naar 17 juni 1994. Een bijzondere dag die hem door de gebeurtenissen rond de sportheld altijd is bijgebleven. Vooral omdat hij het meemaakte in het land zelf. En het was niet eens zo spectaculair. "Het wonderlijke was dat het best wel saaie televisie was, zeker als je het terugkijkt. Er gebeurde niet zo veel."

Een bijzondere dag bij het WK voetbal

De live-uitzending van de jacht op OJ Simpson werd naar schatting door zo'n 95 miljoen mensen bekeken. Zij zagen ook hoe hij bij zijn huis aangekomen werd gearresteerd. Ook het proces dat volgde werd live op televisie uitgezonden. Honderd miljoen mensen zagen hoe Simpson door de jury werd vrijgesproken. Uiteindelijk werd hij toch nog schuldig bevonden en veroordeeld tot een boete van ruim 33 miljoen dollar. In 2008 volgde er toch nog een soort gerechtigheid toen hij schuldig werd bevonden aan ontvoering, wapengebruik en mishandeling. Dat leverde hem 33 jaar cel op waarvan hij er maar negen hoefde uit te zitten.

Ster advertentie
Ster advertentie