Sport
EONOS

Sportforum: 'Nieuwe wielerregels moeten niet doorslaan'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: 'Nieuwe wielerregels moeten niet doorslaan'

De nieuwe wielerregels, de Ronde van Vlaanderen en de degradatiestrijd in de eredivisie zijn de hoofdonderwerpen die worden besproken in het Sportforum.

Wieleranalist Stef Clement, sportjournalist Diana Kuip en voetbalanalist Ronald Waterreus bespreken met presentatoren Hans van der Steeg en Gert van 't Hof de afgelopen sportweek.

Sinds 1 april gelden er nieuwe regels in het wielrennen. De internationale wielerunie UCI heeft die ingevoerd, om de sport veiliger te maken. Zo mogen renners bijvoorbeeld niet meer op hun stang zitten en is het niet toegestaan om zomaar een bidon weggooien.

Volgens Clement is het belangrijk dat de jury per situatie kijkt wat er gebeurt. "Zodra het gevaarlijk is of milieuvervuilend, dan mag je er iets van zeggen. Maar voor de rest, handel alsjeblieft in de geest van de sport."

Waterreus sluit zich daarbij aan. "Ik vind het een goed streven dat er paal en perk gesteld wordt aan het onnodig weggooien van spullen, maar het moet niet doorslaan."

Wie weet het meest van de nieuwe wielerregels?

Bij de Ronde van Vlaanderen ontstond zondag commotie over de nieuwe regels en niet iedere renner bleek even goed op de hoogte te zijn. Zo werd Michael Schär bij de mannen uit de koers gehaald, omdat hij een bidon weggooide op een plek waar dat niet mocht.

Annemiek van Vleuten gooide ook een drinkfles weg, maar zij deed dat op een plek waar een soigneur stond. Zodoende had het voor haar geen consequenties.

Om de kennis van de gasten aan tafel te testen, worden er vijf stellingen voorgelegd in de vorm van een quiz.

Benieuwd wie de meeste antwoorden goed had in de quiz? Luister hier de hele aflevering!

Vlaanderens mooiste

Waterreus heeft genoten van de Ronde van Vlaanderen. "Ik kan me de laatste saaie editie niet herinneren en ik heb er toch heel veel gezien. En daar paste deze perfect in."

Bij de mannen verloor topfavoriet Mathieu van der Poel de sprint van de Deen Kasper Asgreen. En dat hadden veel mensen vooraf niet verwacht. Clement is van mening dat Van der Poel een goede koers heeft gereden, maar zijn meerdere moest erkennen in de Deen.

"Overal waar Van der Poel van start gaat, gaat hij er maximaal voor. Dat is ook het mooie aan de man."

Van Vleuten

Bij de vrouwen was Annemiek van Vleuten de sterkste. Zij kwam solo over de finish. Van Vleuten is inmiddels 38 jaar oud, maar volgens Kuip kunnen we nog wel een aantal jaren genieten van haar wielerkunsten. Ze wijst erop dat Van Vleuten dit seizoen is begonnen bij haar nieuwe team Movistar.

"Ze wil nog van alles laten zien. Haar missie in nog niet ten einde."

Degradatiestrijd

"Ik vind het wel spannend", zegt Kuip over de strijd onderin de eredivisie. ADO Den Haag en FC Emmen staan na 28 gespeelde wedstrijden op de degradatieplekken, maar ook de clubs daarboven zijn nog niet veilig. "Bij ADO lijkt het erop alsof ze het hebben opgegeven. De hele energie lijkt eruit geslagen", aldus Kuip.

De opmars van FC Emmen wordt besproken. De Drenten zijn nu zes wedstrijden op rij ongeslagen, maar toch denkt Waterreus dat de ploeg van Dick Lukkien uiteindelijk degradeert. Volgens hem heeft Emmen de gunfactor, maar wordt het door de achterstand van vier punten op VVV-Venlo en Willem II een moeilijk verhaal om erin te blijven.

Spanje

Tot slot wordt er nog gesproken over de situatie van FC Barcelona. Een paar weken geleden leek de ploeg van Ronald Koeman af te stevenen op een seizoen in de middenmoot, maar nu is de situatie compleet anders. Het is koploper Atlético Madrid genaderd tot op één punt.

Correspondent Edwin Winkels legt uit hoe Barcelona de weg naar boven weer heeft gevonden en is van mening dat Koeman daar een belangrijke rol in heeft gespeeld.

Ster advertentie
Ster advertentie