Sport
BNNVARA

Hoe een potje petanque uitmondde in een knokpartij

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een potje petanque uitmondde in een knokpartij

Op het gigantische petanquetoernooi le Mondial la Marseillaise kregen drie Belgische spelers het aan de stok met hun tegenstanders. De situatie liep volledig uit de hand en de loodzware petanqueballen werden als wapen gebruikt. "Het gaat er soms lelijk aan toe na zo'n wedstrijd", vertelt Daan Kool in BVSC.

Video niet beschikbaar

"Aan de ene kant verbaast het me wel. Een potje petanque dat uitmondt in een serieuze knokpartij is opvallend", zegt Daan Kool, Frankrijk-correspondent bij de Volkskrant. Vorig jaar maakte Kool een reportage over het illustere petanquetoernooi. Vooral bij de grote toernooien in het zuiden van Frankrijk, zijn sommige beoefenaars ruwe types. "Het is een echte volkssport, dus aan de andere kant verbaast het me niet heel erg", zegt Kool.

Verhitte potjes petanque

Toen Kool zelf aanwezig was bij het Wimbledon onder de petanquetoernooien, hoorde hij meer verhalen over oververhitte potjes. "Fanatieke en ook echt goede spelers die al jaren meegaan zeiden dat het de afgelopen tien, vijftien jaar niet is wat het geweest is. Want er is allerlei valsspelerij."

De tegenstanders afleiden hoort er niet helemaal bij, legt Kool uit. "Het is een fine line maar het wordt toch wel gezien als vals spelen. Concentratie speelt namelijk een enorm belangrijke rol. Als je net te dicht bij iemand gaat staan vlak voor een gooi, of ervoor langsloopt net na of net voor de beurt, of bewegingen en geluidjes maakt die iemand uit z'n concentratie haalt, daar begint het vaak mee. Soms loopt dat dan uit in gewelddadigheden na zo'n partij."

Petanque met een helm op

Dat de gemoederen soms hoog oplopen is misschien niet heel gek. Het gaat om nogal wat prijzengeld bij de toernooien, oplopend tot in duizenden euro's. "Het gaat er soms lelijk aan toe na zo'n wedstrijd", zegt Kool.

Wordt het dan tijd om met een helm op petanque te spelen? Moeten de beoefenaars beschermende kleding aan? Volgens Kool moet voorop gesteld worden dat het elkaar te lijf gaan met ijzeren ballen niet onderdeel is van het spel. "Maar kennelijk gebeurt het af en toe. Een helm gaat wel wat ver."

Complete stilte?

Het probleem is volgens Kool: waar trek je de grens? "Mag je helemaal geen geluid maken? Het is geen schaken. Het is een sport met publiek eromheen, glaasje erbij, dus een beetje geluid is toegestaan." Is dat ene glaasje - dat uitmondt in meer dan één glaasje - dan niet het probleem?

Volgens Kool hoort ook dat bij de sport: "Het wordt in de zomer op straat of op een plein gespeeld. Daar hoort een glaasje bij, maar het moet niet uit de hand lopen. Als ik het verhaal hoor van de Belgische spelers was er bij de tegenstanders veel drank in het spel."

Op gigantische petanque-toernooi le Mondial la Marseillaise liep het extreem uit de hand

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie