Sport
KRO-NCRV

Johan Derksen: alle voetbalbestuurders liggen wakker van supportersgeweld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Derksen: alle voetbalbestuurders liggen wakker van supportersgeweld

Johan Derksen is niet optimistisch gestemd over het toenemende supportersgeweld in de voetbalwereld. Eerder deze maand mondde de Gelderse derby NEC-Vitesse uit tot een ware veldslag en donderdag legde Feyenoord-directeur Mark Koevermans zijn functie neer vanwege bedreigingen en intimidatie aan zijn adres. Derksen weet het zeker: "Dit valt niet op te lossen."

Video niet beschikbaar

Het meest storend vond Derksen (72) de uitspraken van Ferdinand Grapperhaus naar aanleiding van het opstappen van Koevermans. "Onze minister van Justitie trekt bij elke rel een heel interessant gezicht en vervolgens horen we dezelfde riedel over hoe geschokt hij is", briest Derksen tegenover Sven Kockelmann bij 1 op 1. "Maar er gebeurt helemaal niets. Hij heeft helemaal niet de mankracht om een veilige situatie te creëren."

'Geen echte supporters'

Volgens ‘de snor’ is de voetbalwereld radeloos door de ontstane situatie. "Ik kan je verzekeren: alle voetbalbestuurders in Nederland liggen hier echt wakker van. Vrijwel alle betaald voetbalclubs hebben een harde kern die het verpest voor de overgrote meerderheid." Dit zijn geen echte supporters als het aan Derksen ligt. "Supporters zouden nooit iets doen om hun club in diskrediet te brengen."

Bij NEC, van jongs af aan de club van Johan Derksen, liep het tegen Vitesse zo uit de hand dat burgemeester Hubert Bruls dreigde met het intrekken van de vergunning. Van die bewering is Derksen niet onder de indruk. "Hij moet niet van de stoere teksten de wereld in slingeren. Als Bruls NEC de nek omdraait, is hij geen burgemeester meer. Dat accepteert de stad gewoon niet."

Maatschappelijk probleem

Bovendien is het oneerlijk om dit probleem alleen bij de clubs neer te leggen, stelt de voetbalanalist. "Dit is een maatschappelijk probleem, niet alleen een probleem van de voetbalclubs. De clubs kunnen dit ook helemaal niet oplossen; dat is uiteindelijk aan de overheid en daar is weer te weinig mankracht."

Voor Derksen is het duidelijk: als de politie niet de middelen heeft om echt in te grijpen, zal de situatie verder escaleren. "Dit valt niet op te lossen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie