Sport
BNNVARA

Dit zijn de mooiste sportmomenten van 2019

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de mooiste sportmomenten van 2019

Denk aan de Leeuwinnen op het WK, aan een Nederlander rijdend in de Gele Trui. Van een legendarische overwinning van de handbalvrouwen tot een bijzondere kickbokswedstrijd op het randje van 2019. Zo kunnen hele alinea's - wat zeg ik - artikelen, zelfs boeken gevuld worden. Maar hier een kleine selectie: dit zijn de favoriete momenten volgens B.V.S.C.

Elke sidekick zo zijn specialisatie. Niet gek dus dat vechtsporter Jaike Belfor de wedstrijd tussen Rico Verhoeven en Badr Hari als favoriete sportmoment van 2019 bestempelt. Om de wedstrijd zelf gaat het Jaike niet eens per se, meer om alles er omheen.

Rico Verhoeven en Badr Hari

Jaike: "Het gaat niet per se om de wedstrijd zelf, maar meer het eromheen. Deze wedstrijd werd eindelijk benaderd als een sport. Niet als twee mannen die elkaar de kop in willen slaan, niet als de Marokkaan tegen de Nederlander, niet als de bad boy tegen de ideale schoonzoon."

"Maar dat het een sport is", zegt Jaike, "dat ze werden gezien als twee sportieve sportmannen die tijdens deze wedstrijd de ring instappen en met elkaar een vechtsport uitoefenen, in plaats van dat het een issue gevecht wordt."

Favoriete Sportmoment van Jaike.mp3

Marathon onder de twee uur

"1.59, de mijl onder de vier minuten was onmogelijk", zegt Dolf, "totdat het gebeurde." Zoveel is onmogelijk totdat het gebeurt. Dolf: "De 100 meter onder de tien seconden was onmogelijk, totdat het gebeurde. Een man op de maan was onmogelijk, totdat het gebeurde."

Dolf: "Een marathon onder de twee uur is onmogelijk totdat het gebeurt. Denk even aan die lach van Eliud Kipchoge toen hij finishte en het onmogelijke presteerde."

Favoriete Sportmoment van Dolf.mp3

Ajax verslaat Real Madrid met 1-4

Arco Gnocchi was erbij. Vlak voor zijn neus nam Lasse Schöne de vrije trap waarna Arco juichend opsprong. Zijn stem die avond was hoogstwaarschijnlijk zoek. Maar, weer gevonden zal hij dit verhaal aan zijn achterkleinkinderen vertellen: "Mijn aller aller allermooiste sportmoment is toch wel de voetbalwedstrijd Real Madrid - Ajax."

Favoriete Sportmoment van Arco.mp3

Groenewegen in de Gele Trui

"Het was weer zo typisch Nederlands", begint Diana Kuip haar verhaal. Dylan Groenewegen zou in de eerste etappe van de Tour de France iedereen naar de puinpoeier fietsen en de gele trui pakken. En ik had me typische Nederlands laten meeslepen en was nerveus. Hoe historisch zou dat zijn."

Favoriete Sportmoment van Diana.mp3

Kuip: "Na 30 jaar een gele trui. Natuurlijk liep alles anders. Dylan Groenewegen valt op anderhalve kilometer van de finish en alle hoop vervliegt. Daar is dan opeens Mike Teunissen, die begint te sprinten, en hij wint." Dat is waarom Diana houdt van sport: "Omdat er iedere dag nieuwe helden kunnen opstaan en dromen kunnen uitkomen."

De voorbeeldfunctie van topsporters

Voor Erben is het sportmoment van 2019 niet een prijs, niet een wedstrijd of een winnaar. Voor Erben is het wat je voor iemand kunt betekenen met sport. Erben: "Een voorbeeldfunctie die sporters hebben, niet de prestatie maar wat je uitdraagt."

Favoriete Sportmoment van Erben.mp3

Nog geen genoeg van het sportjaar 2019? Luister dan vooral de speciale twee uur durende uitzending van B.V.S.C. terug. Alle fantastische sportmomenten, vooral die de overzichten van dit jaar niet halen, worden daar besproken. Spannend is het ook nog: er zit een heuse quiz aan gekoppeld. En mocht je zelf jouw sportkennis willen testen? Kijk dan op de Instagram van De Nieuws BV.

{podcast audio="123577" caption="Uitzending van 26 december 2019" }

Meer van BVSC?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie