Sport
EO

Degraderen uit de Eredivisie kost miljoenen: 'Het achtervolgt je jaren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Degraderen uit de Eredivisie kost miljoenen: 'Het achtervolgt je jaren'

Degraderen uit de Eredivisie, zoals PEC Zwolle woensdagavond overkwam en komend weekend nog een club ten deel valt, is geen sinecure. Het kost een club miljoenen en het kan je jaren achtervolgen, vertelt sporteconoom Thomas Peeters in Geld of je Leven.

Wat kost een degradatie uit de Eredivisie?

Clubs die in de eerste divisie spelen krijgen bijvoorbeeld veel minder tv-gelden, vertelt hij. Dit lost zichzelf niet op als een club het jaar erna weer promoveert, want de bedragen worden bepaald op basis van prestaties in de afgelopen seizoenen. "Dus dat ene seizoen op de tweede afdeling achtervolgt je in die budgettaire sleutel."

En ook qua stadioninkomsten kan het heel veel schelen, vertelt Peeters. "Zeker als je niet zo’n trouwe aanhang hebt... Je verliest je interessantste wedstrijden: tegen Ajax, PSV of Feyenoord, daar komen mensen in groten getale op af."

'Er staan banen op het spel'

PEC-aanvoerder Bram van Polen was emotioneel gisteren na de fatale wedstrijd van zijn club. "Er staan banen op het spel", zei hij tegen ESPN. Dit valt gelukkig mee, als we oud-voorzitter Rob Westerhof van Sparta Rotterdam moeten geloven, die ook te gast was in Geld of je Leven. Hij maakte als voorzitter ook degradaties mee, maar ontsloeg niemand: "Mijn ervaring is dat als je tevreden bent met je team op kantoor, dat je daar gewoon mee door moet gaan. Die mensen dragen de organisatie, daar moet je niet op bezuinigen. Dat is bij Sparta altijd goed afgelopen."

Ook Peeters denkt dit: "Een structuur van de club, dus de backoffice en de jeugdacademie, die wil je toch niet voor één seizoen op de helling zetten."

Maar waar moet je als club dan wél op bezuinigen? Het antwoord is simpel, zegt Westerhof: spelerssalarissen. Dit zijn voor clubs vaak de allergrootste kostenpost. "De contracten die moeten worden verlengd, daar ga je toch op een lager niveau zitten. Het is per speler verschillend, maar je zit vaak wel 25 procent lager in de eerste divisie", vertelt hij. En dit kan ook vaak prima, zegt Peeters. "De contracten zijn kortlopend, je hebt zelfs ook clausules dat contracten worden ontbonden na degradatie."

PEC redt het wel

De druiven zijn natuurlijk zuur in Zwolle, maar Peeters denkt dat de club het wel gaat redden. Het is een club die eerder op een lager niveau heeft gespeeld en daarom enigszins 'gewend' is aan degradatie. Voor FC Twente, dat een paar jaar geleden degradeerde, was het probleem een stuk groter: "Die hadden een enorm stadion te onderhouden, voor clubs die op en neer gaan is het makkelijker."

Eerst is het een kwestie van wonden likken, zegt Westerhof: "Je hebt echt wel een paar dagen nodig om dit te verwerken."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie