Naar homepage
Sport

Man tegen man in Ronde van Vlaanderen: Van der Poel wint
NOS

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Man tegen man in Ronde van Vlaanderen: Van der Poel wint

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft 34 jaar nadat zijn vader het deed de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De 25-jarige alleskunner op de fiets versloeg Wout van Aert in een sprint-a-deux in Oudenaarde.

Op een vroeger tijdstip dan normaal startte de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen. Er was sowieso weinig normaal, want publiek werd gevraagd thuis te blijven. En het is oktober in plaats van april. Er ontstond direct een kopgroep met daarin onder andere Danny van Poppel. Na een paar uur fietsen ging Van Aert, een van de favorieten, onderuit. Veel last ondervond hij daar niet van. Ook Jasper Stuyven viel, maar dat was een minder goed moment, vlak voor de koers echt losbarstte. Hij keerde overigens op tijd terug bij de favorieten.

Michal Kwiatkowski, Zdenek Stybar en Max Walscheid ontsnapten uit het peloton. Onder aanvoering van Van der Poel op kop van het peloton werd iedereen gegrepen, inclusief de vroege kopgroep. Vlak voor de Koppenberg lagen Dylan van Baarle en Romain Bardet op kop, toen wereldkampioen Julian Alaphilippe op de heuvel de knuppel in het hoenderhok gooide.

Taaienberg

De hele wedstrijd bleven Van der Poel en Van Aert bij elkaar in het spoor. Op de Taaienberg voerde de Nederlands kampioen even de forcing. Alaphilippe ging mee en Van Aert had het lastig om erbij te komen. Het lukte de Jumbo-Visma-renner uiteindelijk aan te sluiten. De drie favorieten hadden elkaar gevonden. Oliver Naesen probeerde het peloton nog terug te laten keren, maar de drie vooraan leken gevlogen.

Crash wereldkampioen door motor

Op 35 kilometer van de meet viel Alaphilippe letterlijk en figuurlijk weg bij de koplopers. De Fransman reed vol tegen een motor die vertraagde op. De wereldkampioen had heel veel pijn en stapte niet meer op. De twee voormalige wereldkampioenen veldrijden werkten goed samen. Kop over kop liep de voorsprong met de achtervolgers op tot meer dan een minuut.

Pokeren

In de laatste kilometer was het pokeren voor de in Belgiƫ geboren Van der Poel en de halve Nederlander Van Aert. Van der Poel reed op kop en wachtte rustig af tot Van Aert aan zou zetten. Toen het peloton wel heel dichtbij kwam, versnelde de Belg. Van der Poel zag het direct en ging mee in zijn spoor. Op de streep drukte Van der Poel zijn wiel net voor dat van Van Aert over de streep. Oud-winnaar Alexander Kristoff (UAE Emirates) werd derde.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie