Sport

Nederland eindigt bovenaan medailleklassement EK baanwielrennen
NOS

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland eindigt bovenaan medailleklassement EK baanwielrennen

Op de laatste dag van de EK baanwielrennen in Apeldoorn heeft Nederland nog drie medailles toegevoegd aan het totaal. Theo Bos pakte zilver op de kilometer tijdrit, Kirsten Wild en Amy Pieters brons op de koppelkoers voor vrouwen en Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik zilver op de koppelkoers voor mannen.

Tijdens het toernooi in Apeldoorn had Nederland al tien medailles. De mannen teamsprinters veroverden goud, net als Jeffrey Hoogland op de sprint, Harrie Lavreysen in de keirin en Wild op de afvalkoers en in het omnium. Lavreysen haalde ook zilver in het sprinttoernooi. Diezelfde kleur plak behaalde Van Schip op de puntenkoers. De vrouwen teamsprinters pakten brons, Wim Stroetinga ook op de scratch en Matthijs Büchli in de keirin.

Ongelukkige race

In de kilometer tijdrit stonden twee Nederlanders in de finale. Bos kwam als eerste in actie. Hij klokte een goede tijd, sneller dan de Fransman Michaël D'Almeida. Sam Ligtlee kwam niet aan deze twee tijden; hij eindigde uiteindelijk op plaats vier. Wereldkampioen Quentin Lafargue veroverde ook de Europese titel, wat een zilveren medaille opleverde voor Bos.

De koppelkoers voor vrouwen was een ongelukkige race voor het duo Wild en Pieters. Wild kwam halverwege de koers ten val, terwijl ze aan het uitrijden was. Snel stapte ze weer op de fiets en vervolgde haar weg. Eindresultaat was een derde plek, achter Europees kampioenen Amalie Dideriksen en Julie Leth uit Denemarken en nummers twee Katie Archibald en Laura Kenny uit Groot-Brittannië.

De mannen, Van Schip en Havik, sloten het succesvolle toernooi af met zilver. De Denen, Jesper Hansen en Michael Mørkøv, waren onverslaanbaar. Doordat Van Schip de laatste sprint won, klommen de Nederlandse renners toch naar de tweede plaats.

Ster advertentie
Ster advertentie