Sport
NOS

Patrick Roest en Antoinette Rijpma-De Jong winnen Europese allroundtitel

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Patrick Roest en Antoinette Rijpma-De Jong winnen Europese allroundtitel

In een spannend gevecht op de 10 kilometer met de Noor Sander Eitrem heeft schaatser Patrick Roest voldoende voorsprong gepakt om de titel te grijpen. Antoinette Rijpma-De Jong verloor de 5 kilometer van Ragne Wiklund maar had voldoende voorsprong voor haar derde Europese overwinning.

De laatste dag van de Europese allroundkampioenschappen in Hamar stond in het teken van het duel Nederland-Noorwegen. Bij de mannen trok Eitrem de 1.500 meter naar zich toe. Bij de laatste wissel moest Roest zijn 20-jarige concurrent voorrang verlenen. Volgens analist Erben Wennemars zat Roest na zijn nederlaag als 'een verslagen hond op het bankje'. Hij klaagde over slechte benen.

Daar was op de afsluitende 10.000 meter niets van te merken. Roest nam direct het initiatief. Hij moest namelijk 1,7 seconden goed maken op de Noor. Eerst leek het nog alsof Eitrem wat kracht achter de hand hield. Op tweederde van de wedstrijd kwam de versnelling van de voorliggende Roest. Eerst kon Eitrem niet mee, maar later ging ook hij snellere rondes rijden. Dat hield hij niet tot het einde vol. De man die het toernooi glans gaf brak. Roest reed naar 12.58,09 waarmee hij de laatste afstand won, en zijn tweede Europese titel. De Belg Bart Swings werd derde. Beau Snellink en Marcel Bosker eindigden op de plekken zes en zeven.

Vrouwen

Bij de vrouwen was het wat minder spannend. Rijpma-De Jong had na haar overwinning op de 1.500 meter een ruime voorsprong op Wiklund. Die had ze zeker nodig, want Wiklund reed een uitstekende laatste afstand. De 5.000 meter werkte ze af in 6.57,19. In de laatste rit kwamen Rijpma-De Jong en Marijke Groenewoud in actie. Zij konden niet tippen aan de tijd van Wiklund, maar de voorsprong voor Rijpma-De Jong was voldoende voor de zege. Groenewoud werd in het klassement nog gepasseerd door Wiklund. De derde Nederlandse, Robin Groot, werd vierde.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie