Sport
NOS

Van Vleuten soleert naar indrukwekkende zege in Luik-Bastenaken-Luik

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Vleuten soleert naar indrukwekkende zege in Luik-Bastenaken-Luik

Annemiek van Vleuten heeft Luik-Bastenaken-Luik op haar naam geschreven. Na 142 kilometer kwam de renster van Movistar solo over de meet. Grace Brown en Demi Vollering werden op 43 seconden tweede en derde.

Een flinke opsteker voor Van Vleuten na drie tweede plaatsen in andere koersen. Eerder dit seizoen won ze wel een rit in de Ronde van Valencia en de eendagskoers Omloop Het Nieuwsblad. Van Vleuten pakte in 2019 in de stromende regen ook al de eindoverwinning in 'La Doyenne'. Toen zorgden Floortje Mackaij en Vollering voor een compleet Nederlands podium.

Ditmaal was het weer een stuk aangenamer. De zesde editie van de heuvelklassieker ontbrandde op 30 kilometer van de finish. Van Vleuten trachtte de koers hard te maken door op de Côte de la Redoute een kopgroep van acht te achterhalen en vervolgens te demarreren. Alleen de Zwitserse Marlen Reusser (SD Worx) kon volgen.

Reusser, ploeggenote van favoriete Vollering, hield in het wiel van Van Vleuten de benen veelal stil, waardoor de achtervolgende groep 22 kilometer voor de finish aansloot. Die groep bestond naast titelverdedigster Vollering uit onder anderen Marta Cavalli, winnares van de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, en Elisa Longo Borghini.

Vervolgens probeerde de Australische Brown het, maar op de laatste grote klim van de dag, de Côte de la Roche-aux-Faucons, viel Van Vleuten weer aan. Ze achterhaalde Brown en sloeg een gat met de vijf achtervolgers.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie