Sport
EONOS

Sportforum: Op naar het nieuwe sportjaar

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: Op naar het nieuwe sportjaar

Net als 2021 zal ook 2022 een druk sportjaar worden. Voor een deel evenementen die waren uitgesteld vanwege de coronacrisis, maar ook toernooien die al van oorsprong dit jaar zouden plaatsvinden. De grote blikvangers daarbij zijn het WK voetbal in Qatar en de Olympische Winterspelen in Peking. In het Sportforum blikten we vooruit met Kick Hommes, Gio Lippens en Willem Visser. En we keken ook nog even terug op het kwalificatietoernooi voor de schaatsers.

Het zijn twee omstreden landen. Geen van beide neemt het nauw met de mensenrechten en dat resulteert in veel discussies. Maar uiteindelijk zal er gewoon gesport worden, net zoals dat in verleden gebeurde bij grote evenementen. Wat nog wel lijkt te gebeuren is een boycot op diplomatiek niveau. Inmiddels hebben onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada en Japan al bekendgemaakt geen hoogwaardigheidsbekleders naar de Winterspelen te sturen.

Om op die Winterspelen als schaatser te komen kon je tijdens het OKT in Heerenveen startbewijzen verdienen. Vanaf tweede kerstdag zetten diverse toppers alle zeilen bij om er op het belangrijkste toernooi van dit seizoen bij te zijn. Het leverde een lijst op van achttien schaatsers en schaatssters die in februari hun dromen kunnen najagen.

Daarbij zijn oudgedienden als Sven Kramer en Ireen Wüst, samen goed voor negen olympische titels, en nieuwe sterren als Merijn Scheperkamp en Sanne in 't Hof. Maar het leverde ook dit keer weer ontevredenheid op. Patrick Roest, gekwalificeerd voor twee afstanden, is boos dat hij niet mag meedoen op een derde afstand. Een boosheid die Trouw-verslaggever Kick Hommes wel begrijpt. Roest werd voor de 1.500 meter gepasseerd door Marcel Bosker die op het kwalificatietoernooi als vijfde eindigde en vier jaar geleden voor het laatst sneller was op deze schaatsmijl.

Het WK-voetbal drukt altijd een grote stempel op een sportzomer. Alleen zal dat dit keer wat minder zijn. Heel eenvoudig omdat het toernooi in de winter wordt gehouden. Het voetbalspektakel is jaren geleden al toegewezen aan Qatar en daar is voetballen in de zomermaanden medisch niet verantwoord. Het is een van de schaduwkanten van de keuze voor het oliestaatje.

Belangrijkste bezwaar blijft natuurlijk hoe het land omspringt met haar gastarbeiders. De bouw van de diverse voetbalstadions zou aan heel veel arbeiders het leven hebben gekost. Volgens Willem Vissers zijn slachtoffers gevallen bij de bouw van de hele infrastructuur rondom dat WK en dat over een periode van tien jaar. De voetbalverslaggever van De Volkskrant bezocht het land recent vanwege de Arab Cup, de generale repetitie voor het WK. Hoewel hij altijd tegen het WK in Qatar is geweest ziet hij nu weinig in een boycot. Volgens Vissers is het daarvoor te laat. "De bonden hebben een fout gemaakt. De bestuursleden die het WK aan Qatar hebben toegewezen hebben de rest van de wereld opgezadeld met dit probleem."

Het wielrennen zal dit jaar hopelijk weer zijn zoals het altijd was. De voorjaarsklassiekers in het voorjaar, de najaarsklassiekers in het najaar en de Tour de France in de zomer. Gio Lippens, wielercommentator van de NOS, hoopt dat Tom Dumoulin voor de Giro kiest, de ronde die hij won in 2017. Een jaar later eindigde hij als tweede in de Tour.

De andere blikvanger in het Nederlandse wielrennen, Mathieu van der Poel, kampt met rugklachten en dat baart Lippens toch wel zorgen. Rugproblemen gooien momenteel roet in het eten voor zijn cross-seizoen en als het aan vader Adrie van der Poel ligt slaat zijn zoon het veldrijden dit keer over. Dan zou hij weer fit zijn voor de klassiekers waar hij dan de strijd moet aanbinden met aartsrivaal Wout van Aert. De Belg geldt voor Lippens als de grote man straks in het voorseizoen. "Als je ziet hoe hij op dit moment in het veldrijden heerst, die man is zo verschrikkelijk sterk."

Ster advertentie
Ster advertentie