Sport
EONOS

Kunstrijdster Van Zundert trots na olympisch küren: 'Van begin tot eind genoten'

foto: Pro Shots / SIPA USA
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunstrijdster Van Zundert trots na olympisch küren: 'Van begin tot eind genoten'

Kunstrijdster Lindsay van Zundert (17) trad op de Olympische Winterspelen in Peking in de voetsporen van illustere voorgangers Sjoukje Dijkstra, Joan Haanappel en Dianne de Leeuw. Na 46 jaar was Nederland weer aanwezig bij de olympische küren. Van Zundert blikt in gesprek met verslaggever Eline de Zeeuw vol trots terug op haar achttiende plek bij haar debuut op de Spelen.

Interview met kunstrijdster Lindsay van Zundert na haar olympisch debuut in Peking

Van Zundert wist 58 jaar na de gouden medaille van Sjoukje Dijkstra op de Winterspelen van Innsbruck in 1964 tot de laatste 25 door te dringen bij het kunstrijden. Ze haalde een totaalscore van 175,81 bij de korte en vrije kür en verbeterde daarmee haar persoonlijke record.

"Ik maakte twee kleine foutjes, maar die heb ik goed kunnen redden. Ik ben gelukkig niet gevallen. Mijn doel was om beter te presteren dan op het WK (waar ze vorig jaar zestiende werd, red.). Ik had niet verwacht dat het zo goed zou uitpakken, maar ik ben er heel blij mee", aldus Van Zundert.

"Het is niet zo dat er een last van mijn schouders is gevallen, maar er was wel wat spanning en stress. Maar op het moment dat ik startte, dacht ik: nu is het moment om te genieten. Ik heb van begin tot eind van de Spelen genoten. Na mijn korte kür op dinsdag liep mijn telefoon vast. Ik kreeg van iedereen berichten, veel verzoeken en nieuwe volgers. Heel leuk. Ik heb ook met Joan (Haanappel, red.) gebeld en met mijn vrienden en familie."

Verjaardag inhalen

Van Zundert onderhoudt veel contact met Dijkstra en Haanappel, die haar ook ondersteunen bij haar carrière. "Ze vonden het heel mooi om mij in actie te zien. Ik heb het beste van wat ik nu in mij heb laten zien. Sjoukje en Joan waren heel trots. Ik had deze ervaring nooit willen missen. Niet alleen de wedstrijd, maar ook het bij TeamNL zijn. Het is hartstikke gezellig en of je nou goed of slecht presteert, iedereen staat hier voor je klaar."

Voor Van Zundert begonnen de Spelen in Peking al met een hoogtepunt, toen ze samen met Kjeld Nuis de Nederlandse vlag droeg bij de openingsceremonie. "Toen ik daar met Kjeld liep had ik even een 'wow-gevoel'. Ik heb nu binnen een week het NK kunstrijden. Ook hartstikke leuk. Als thuis kom ga ik eerst iets anders eten dan dat ik in de afgelopen tijd heb gedaan. En ik ga mijn zeventiende verjaardag nog even goed vieren met familie. Ik zat toen in isolatie in Heerenveen", besluit de olympische debutant.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie