Sport
NOS

Dylan van Baarle wint zware kasseiklassieker Parijs-Roubaix

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Dylan van Baarle wint zware kasseiklassieker Parijs-Roubaix

Dylan van Baarle heeft de snelst gereden Parijs-Roubaix in de geschiedenis gewonnen. De Nederlander van INEOS Grenadiers sprong negentien kilometer van de finish in Roubaix weg bij een kopgroep. De 29-jarige coureur reed over zware kasseistroken solo naar de overwinning. Wout van Aert (Jumbo-Visma) werd tweede.

Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een interessante breuk in het peloton. Onder aanvoering van INEOS, het team van Van Baarle en Michal Kwiatkowski (winnaar Amstel Gold Race) kwamen onder andere favorieten Wout van Aert en Mathieu van der Poel op achterstand. Het verschil liep op naar zo'n anderhalve minuut. Vooraan was Niki Terpstra als een van de eersten weg gereden. De laatste Nederlandse winnaar van de Hel van het Noorden (2014) hield het niet heel lang vol.

Vlak voor het Bos van Wallers kwamen de twee pelotons bij elkaar. Drie mannen bleven voor, onder wie Matej Mohoric. De Sloveen won eerder dit jaar Milaan San Remo met een lange solo. Op zo'n 55 kilometer van de streep versnelden de favorieten om het gat te kunnen dichten. Het was gedaan met de helpers van de grote ploegen.

Van Baarle ging als eerste achter de koplopers aan. Hij kreeg Van der Poel, Van Aert en Stefan Küng met zich mee. De Belg van Jumbo-Visma reed even later lek, maar Van Aert kon snel weer aansluiten. Mohoric werd ook getroffen door mechanische pech en viel terug in het groepje met de andere favorieten. Tom Devriendt bleef zodoende als enige koploper over.

Van Baarle versnelt

Yves Lampaert (Quick Step) reed even later met opnieuw Mohoric terug naar Devriendt. Van Baarle sloot na een versnelling ook aan. Daarachter bleek Van der Poel niet sterk genoeg om mee te kunnen met Van Aert, Küng en Jasper Stuyven.

Op de lastige strook Camphin-en-Pévèle verhoogde Van Baarle het tempo. Hij reed weg bij Mohoric en Lampaert. In de volgende strook maakte de oud-winnaar van Dwars door Vlaanderen pas echt het verschil. Het verschil was al veertig seconden toen achtervolger Lampaert in aanraking kwam met een toeschouwer en onderuit ging. Van Baarle reed solo naar de wielerbaan van Roubaix. Bijna twee minuten na de winnaar kwam een groepje over de streep dat knokte om de tweede plaats. De plaatsen op het podium waren voor Van Aert en Küng. Van der Poel eindigde op plaats negen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie