Sport
NOS

Sensatie: Tim van Rijthoven wint in Rosmalen van aanstaand nummer 1 van de wereld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sensatie: Tim van Rijthoven wint in Rosmalen van aanstaand nummer 1 van de wereld

Het sprookje van Tim van Rijthoven is waarheid geworden. De wildcardspeler heeft de finale van de Libéma Open in Rosmalen gewonnen. Hij won met 6-4 en 6-1 van Daniil Medvedev, de nieuwe nummer 1 van de wereld.

De reuzendoder kende al een fantastisch ATP-toernooi. Van Rijthoven verschalkte Taylor Fritz (derde geplaatst), Felix Auger-Aliassime (tweede geplaatst) en nu in de finale dus ook Medvedev (eerste geplaatst).

De 25-jarige Brabander kwam met 0-2 voor, mede dankzij zijn goede service. Medvedev kreeg een bloedneus. Dat was wellicht het eerste teken van zwakte voor de Rus, die daar op het gras weinig van liet merken. Het ging verder on serve, tot Van Rijthoven toesloeg op de service van de Rus. De lob op setpunt ging uit, waardoor de pupil van Igor Sijsling de eerste set met 6-4 won.

In de tweede set schakelde de nummer 205 van de wereld door. De eerste vijf games waren allemaal voor Van Rijthoven. Medvedev kreeg het niet voor elkaar om Van Rijthoven onder druk te zetten. In het spel van de Rus zaten een aantal waardeloze ballen. Het leek alsof hij het al had opgegeven, ondanks dat hij de 5-1 op het bord zette.

Sjeng Schalken was de laatste Nederlander die won in Rosmalen, in 2003.

Wildcard voor Wimbledon?

Ook oud-trainer Paul Haarhuis is verbaasd door de zege van Van Rijthoven. De Davis Cup-captain vindt dat Van Rijthoven meer mag gaan dubbelen voor zijn ontwikkeling. Dat zijn oud-pupil mag deelnemen aan Wimbledon dankzij een wildcard verwacht Haarhuis niet. "De organisatie geeft het ticket veel liever aan een speler uit Groot-Brittannië."

Vrouwen

Jekaterina Aleksandrova was de verrassende winnaar bij de vrouwen. In de finale was ze in twee sets te sterk voor de als eerste geplaatste Aryna Sabalenka: 7-5, 6-0.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie