Sport

Vliegende start voor Nederland bij Paralympische Spelen

EONOS
foto: TeamNL/Mathilde Dusolfoto: TeamNL/Mathilde Dusol
  1. Nieuwschevron right
  2. Vliegende start voor Nederland bij Paralympische Spelen

Waar Nederland bij de Olympische Spelen de eerste dagen nog moest wachten op de gewenste successen, daar sloeg de paralympische ploeg al op de eerste dag toe. Met een gouden medaille bij het baanwielrennen, een zilveren plak bij het zwemmen en een spectaculaire zege bij het rolstoelbasketbal kende Oranje in Tokio een vliegende start.

De eerste medaille die Oranje veroverde was er gelijk een van de mooiste kleur. Samen met bijrijder Patrick Bos veroverde Tristan Bangma goud op de vier kilometer achtervolging. Een indrukwekkende prestatie want in de finale werd de Britse titelverdediger Stephan Bate met piloot Adam Duggleby ingehaald. Daarmee was de race ten einde en de titel binnen.

In de kwalificaties maakten de Nederlanders al indruk door een nieuw wereldrecord te rijden. Met 3.59.470 dook het tweetal als eerste duo ooit onder de vier minuten. Bangma, die in 2016 goud won op de achtervolging over één kilometer, komt later nog in actie op de weg. Met Bos doet hij mee aan de wegrace en aan de tijdrit.

Vliegende start voor Oranje bij Paralympische Spelen

Chantalle Zijderveld veroverde een zilveren medaille op de 50 meter vrije slag. In de klasse S10, de lichtste handicap, moest ze alleen de Russin Anastasiia Gontar voor zich dulden. Het verschil was minimaal: vierhonderdste van een seconde.

In Langs de Lijn En Omstreken legde analist Jiske Griffioen uit dat dit anders had kunnen zijn als ze op de beter had 'aangetikt'. "Aan het einde kwam ze eigenlijk net met haar verkeerde arm aan. Ze mist haar rechterhand, dat scheelt ongeveer tien centimeter." Volgens Griffioen is dit een bewijs van hoe hard topsport kan zijn. Maar ze vindt het tegelijkertijd ook mooi. "Je moet het doen met wat je hebt."

foto: Reuters

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben in hun eerste groepswedstrijd titelverdediger Verenigde Staten verslagen. Met Mariska Beijer als topscorer (28 punten) werd het 68-58. Nederland is regerend Europees- en wereldkampioen en treft in de volgende wedstrijd China.

Dat is volgens Griffioen het grote vraagteken. Tegen het Aziatische land heeft Nederland drie jaar geleden voor het laatst gespeeld en daarna is het een beetje van de radar verdwenen. "Er zijn helemaal geen beelden van dus dat wordt een hele andere wedstrijd."

Griffioen maakte in 2000 haar debuut op de Paralympische Spelen als speelster van het rolstoelbasketbalteam. Daarna volgde een tenniscarrière die in 2016 twee gouden medailles opleverde.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie