Sport
NOS

Jakob Fuglsang bekroont sterk voorjaar met zege Luik-Bastenaken-Luik

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jakob Fuglsang bekroont sterk voorjaar met zege Luik-Bastenaken-Luik

Na drie podiumplaatsen in heuvelklassiekers betreedt Jakob Fuglsang vandaag in Luik-Bastenaken-Luik de hoogste trede van het podium. De renner van Astana ontsnapte op dertien kilometer van de finish in Luik uit een kopgroepje van drie. Wout Poels (Sky) werd op plek tien de beste Nederlander.

Jakob Fuglsang wint Luik-Bastenaken-Luik.mp3

De wedstrijd werd verreden in lastige weersomstandigheden, met op regelmatige basis fikse buien. Oud-winnaars Daniel Martin en Alejandro Valverde gaven er al snel de brui aan. Robert Gesink kwam ongelukkig ten val en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

De kopgroep van de dag bestond uit één Nederlander: Mathijs Paasschens. Nadat deze groep werd teruggepakt, reden enkele outsiders weg. Tanel Kangert (EF Education First) reed het langst vooraan, de laatste periode samen met de Oostenrijker Patrick Konrad.

Vuurwerk in de slotfase

Op de laatste beklimming kwam het vuurwerk pas. Tim Wellens (Lotto Soudal) demarreerde als eerste, maar viel stil. Een groepje met Fuglsang, Michael Woods en Davide Formolo (die tweede werd) kwam los van het peloton. Op dertien kilometer van de meet moesten de twee anderen Fuglsang laten gaan.

De overwinning van Fuglsang kwam nog even in gevaar, toen de Deen in de afdaling moeite had een bocht te houden. De klimmer wist ternauwernood op de fiets te blijven. De Astana-coureur is een van de grote verrassingen van dit voorjaar. Hij werd tweede in Strade Bianche en de Waalse Pijl en derde in de Amstel Gold Race. Dit maal was het dus wel raak voor Fuglsang.

Van Vleuten wint bij de vrouwen

Ster advertentie
Ster advertentie