Sport
AVROTROS

Louis van Gaal: 'Ik wilde de carrière van Michels kopiëren'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Louis van Gaal: 'Ik wilde de carrière van Michels kopiëren'

De Champions League-winst van Ajax, deze maand precies 25 jaar geleden, kwam wat Louis van Gaal betreft niet zomaar. Zijn trainerscarrière zat er al vroeg in. "Ik ging met vriendjes naar de trainingen kijken van Ajax, in de Meer. Die vriendjes keken allemaal naar de spelers, maar ik keek naar Rinus Michels", zegt hij in Humberto.

Video niet beschikbaar

"Ik heb altijd de carrière van Michels willen kopiëren", geeft de succesvolle trainer toe. "Ik wilde ook trainer van Ajax worden, maar ja, dat word je niet zomaar."

De academie

Van Gaal koos heel bewust voor de Academie voor Lichamelijke Opvoeding als basis voor zijn trainerscarrière. "Ik werd gymnastiekleraar, en ik begeleidde mijn klassen in het schoolvoetbal. En dat elftalletje van mij werd natuurlijk wel kampioen. En ook het volgende jaar", lacht Van Gaal. "Dan ga je toch denken: je hebt wat in je mars."

Uiteindelijk kreeg Van Gaal daadwerkelijk zijn gedroomde baan: "Toen ik trainer van Ajax werd, was het mooi, maar het was ook benauwend. Want ineens heb je die verantwoordelijkheid."

In drie jaar naar succes

Van Gaal trad aan in een voor Ajax mindere periode. "Ze werden in die tijd geen kampioen in Nederland. Maar dat veranderde in drie jaar, met eerst de UEFA Cup-winst en natuurlijk de Champions League-winst."

En dan gaat het succes snel wennen. "Op een gegeven moment vind je het logisch dat je Champions League winnaar wordt. Dan word je blij door andere dingen. Bijvoorbeeld door de grachtentocht in Amsterdam, dat raakte me echt."

Eerlijkheid

Als trainer had Van Gaal één helder uitgangspunt: eerlijkheid. "Het gaat erom hoe ik iets overbreng, en of de spelers dat willen accepteren en willen uitvoeren. Ik denk dat het voor ieder mens geldt dat eerlijkheid meestal beloond wordt. Eerlijkheid is ook een kernwaarde, in het leven zelf."

Oud-aanvoerder Danny Blind beaamt dat. Hij zag het effect van de eerlijke strategie van Van Gaal terug in de spelersgroep. "Louis had, door eerlijk te zijn, iedereen zover dat spelers durfden te zeggen: laat mij er dit weekend maar uit. Omdat het ook het vertrouwen gaf richting die vervanger. Dat gaf heel veel vertrouwen in die groep. Iedereen werd daardoor ook gerespecteerd."

Belangrijke spelers

De spelersgroep dreef op een aantal belangrijke spelers. Van Gaal: "Danny kon als enige het team een andere richting op laten spelen. We hoefden elkaar alleen maar aan te kijken. Daarom speelde hij in de as en was hij mijn aanvoerder."

Maar ook Kluivert was van groot belang, vertelt de trainer. "Patrick was complementair aan mij. Ik ben een veeleisende coach.

Patrick moest dat weer in de contacten, in de relationele sfeer, dat weer gladstrijken. Een hele lieve jongen. Dat zeg je niet als je hem ziet, maar het is een hele lieve jongen. En hij kan ook nog een beetje voetballen!"

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie