Sport
NOSNTR

Olympische Spelen officieel geopend; olympisch vuur ontstoken door Osaka

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Olympische Spelen officieel geopend; olympisch vuur ontstoken door Osaka

De 29ste editie van de Zomerspelen in Tokio is officieel geopend. Tennisster Naomi Osaka, ondanks haar 23 jaar al een grootheid in de Japanse sport, ontstak de vlam in het olympisch stadion na een uitgebreide openingsceremonie, die zonder toeschouwers op de tribune plaatsvond. Verslaggever Nik Wouters was erbij:

Video niet beschikbaar

Skateboardster Keet Oldenbeuving en sprinter Churandy Martina liepen tijdens de traditionele vlaggenparade met het rood-wit-blauw voor Nederland, dat in de optocht als 39ste land aan de beurt was.

De 37-jarige Martina, die aan zijn vijfde Spelen begint, en de 16-jarige Oldenbeuving voerden een bescheiden delegatie van 42 Nederlandse sporters en begeleiders aan. De Nederlandse equipe telt 288 sporters.

Traditiegetrouw liep de Griekse ploeg voorop met schutter Anna Korakaki en turner Eleftherios Petrounias als vlaggendragers tijdens de ceremonie, waarin meer dan 200 landen acte de présence gaven.

Ook een zogeheten 'vluchtelingenploeg' behoorde tot de ceremonie. Russische sporters komen onder een neutrale vlag uit.

Meer Olympische feiten

Het bescheiden eiland Nauru in de Stille Oceaan, op om en nabij 3.000 kilometer ten noordoosten van Australië, is met ongeveer 11.500 inwoners het kleinste land dat op de Olympische Spelen te zien zal zijn.

Nauru vaardigt met gewichthefster Nancy Genzel Abouke en sprinter Jonah Harris welgeteld twee atleten af. China is met 1,4 miljard inwoners het grootste land. Zij komen met 402 atleten naar Tokio. De Verenigde Staten hebben de grootste delegatie atleten: 613.

Er zijn 72 landen aanwezig die nog nooit een olympische medaille wonnen, zoals Bolivia, Cambodja, Honduras, Nepal en Jemen.

En hier kun je het audiofragment toevoegen dat je net hebt geknipt in Prepr.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie