Sport
EONOS

Sportforum: 'Je ziet zelden een trainer die openlijk zijn eigen ploeg aan het saboteren is'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: 'Je ziet zelden een trainer die openlijk zijn eigen ploeg aan het saboteren is'

De WK wielrennen in België, de prestaties van Ajax, PSV en Feyenoord en de WK-kwalificatiewedstrijden van de Nederlandse voetbalvrouwen zijn de hoofdonderwerpen die worden besproken in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken.

'Als Ajax de Champions League wil winnen moet Onana op doel' - NOS Langs de Lijn Sportforum

Presentatoren Robbert Meeder en Hans van der Steeg hebben sportjournalist Diana Kuip, VI-verslaggever Stef de Bont en voetbalcommentator Arman Avsaroglu (NOS) aan tafel zitten.

Wielrenster Ellen van Dijk werd maandagmiddag voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioen tijdrijden. Van Dijk was na het winnen emotioneel en Kuip heeft genoten van die reactie. "Zij ging door vier jaargetijden van emoties."

Eredivisietopper

In de Eredivisie rekende Feyenoord op bezoek bij PSV overtuigend met de Eindhovenaren af (0-4). PSV-trainer Roger Schmidt viel op met opvallende wissels. Zo werden aanvoerder Cody Gakpo, Davy Pröpper, Mario Götze en Eran Zahavi gewisseld en begon Noni Madueke op de bank.

Avsarogu heeft er met verwondering naar gekeken. "Je ziet wel eens rare dingen op een voetbalveld, maar toch zelden een trainer die openlijk zijn eigen ploeg aan het saboteren is."

Ajax overtuigde in de eredivisie en walste met 9-0 over Cambuur Leeuwarden heen. In de Champions League ging het ook goed met de Amsterdammers, ze wonnen met 1-5 op bezoek bij Sporting Portugal.

Ajax-trainer Erik ten Hag beleefde dus een mooie week, maar moet zich volgens De Bont wel zorgen maken over de keeperssituatie bij zijn ploeg. Doelman Remko Pasveer ging in de fout bij de Portugese treffer en Maarten Stekelenburg is geblesseerd en op leeftijd.

André Onana, die is geschorst vanwege het overtreden vanwege de dopingregels, was jarenlang de onbetwiste eerste doelman en hij mag vanaf 4 november weer uitkomen voor de Amsterdammers. Op de achtergrond is het onrustig omtrent de Kameroense doelman, omdat hij zijn contract afloopt.

Volgens De Bont moet Ten Hag altijd de beste keeper opstellen. "Als Onana zijn niveau haalt van de afgelopen jaren in de Champions League, dan is Ten Hag wel gek als hij hem niet opstelt."

Voetbalanalisten

Het aantal voetbalanalisten is de door de toename van de vele voetbalwedstrijden en podcasts de laatste 2 jaar explosief gestegen. Je kunt de televisie of radio niet aanzetten of er zit een of andere ex-voetballer, journalist of bijklussende trainer die vooraf, in de rust en na afloop zijn kritische licht laat schijnen, dan wel een paar open deuren intrapt.

Ze zijn handelaars in opinies geworden en verschijnen overal waar een mening wordt verlangd. Volgens Volkskrant-columnist Paul Onkenhout zijn "voetbaljournalisten steeds meer in hun eigen autoriteit gaan geloven."

Sommige mensen vinden dat er nu te veel analisten zijn, maar Kuip heeft een andere mening. "Ik wil graag geïnformeerd worden. Dat is wat ik verwacht van analisten. Ik vind het heel leuk dat er verschillende mensen opduiken en dan misschien hun eigen graf graven en dat er ineens weer een pareltje bovenkomt. Wat mij betreft mogen er analisten bij."

De Bont heeft een verklaring voor de toename. "De media zijn veranderd. Wij zijn er ook meer om te duiden wat er gebeurt. Je komt niet meer bij de spelers." Wel vindt hij dat analisten beslagen ten ijs moeten komen en zich goed moeten voorbereiden of inlezen, voordat ze hun mening verkondigen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie