Sport
NOS

Biniam Girmay eerste Afrikaan die wielerklassieker wint

  1. Nieuwschevron right
  2. Biniam Girmay eerste Afrikaan die wielerklassieker wint

Wielergeschiedenis in Vlaanderen. Biniam Girmay uit Eritrea heeft Gent-Wevelgem gewonnen. De 21-jarige coureur van Intermarché Wanty Gobert is de eerste zwarte Afrikaan die in een wedstrijd in de UCI World Tour zegeviert.

Girmay was met een groepje van vier ontsnapt uit het peloton na de laatste beklimming van de Koppenberg. Ook Christophe Laporte (Jumbo-Visma, vrijdag tweede in E3 Saxo Bank Classic), Dries Van Gestel (TotalEnergies, winnaar Ronde van Drenthe) en Jasper Stuyven (Trek-Segadredo) lieten hun vorm eerder deze maand al zijn. Girmay ging als eerste de sprint aan. Niemand kwam hem meer voorbij. Laporte werd tweede, Van Gestel derde.

In de wielerkoers door het gebied waar tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar is gevochten, ontstond een kopgroep van zeven renners zonder Nederlanders. De Zwitser Johan Jacobs bleef het langst over vooraan. Op veertig kilometer van de finish reed een uitgedunde groep op kop van de wedstrijd. Tiesj Benoot viel aan namens Jumbo-Visma, later gevolgd door ploeggenoten Wout Van Aert (winnaar van E3 Saxo Bank Classic) en Laporte. Bij de aanval van laatstgenoemde ontstond de beslissende kopgroep.

Girmay viel vorig jaar voor het eerst op toen hij tweede werd op het wereldkampioenschap voor beloften. In januari won de Eritreeër de Trofeo Alcúcia op Mallorca. Tijdens Parijs-Nice was Girmay in massasprints drie keer in de top tien geëindigd. Girmay werd vrijdag vijfde in de E3 Saxo Bank Classic. Volgende week zondag is de Ronde van Vlaanderen.

Balsamo wint vrouwenkoers

In de wedstrijd bij de vrouwen kon geen enkel groepje wegblijven. In de massasprint kwam wereldkampioene Elisa Balsamo als eerste over de finish. Marianne Vos kwam te laat en werd tweede.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie