Sport

'De Col de Marie Blanque heeft een profiel als de inflatiecijfers van Zimbabwe'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Col de Marie Blanque heeft een profiel als de inflatiecijfers van Zimbabwe'

[AVROTROS] De Kopgroep is in verwarring over de tactiek van Jumbo-Visma. Hoe gaan ze verder na de dag van gisteren, waarin Tom Dumoulin door knechtwerk uit de top tien kukelde?

#10 - Hoop (S04) - De Kopgroep wielerpodcast

Mart noemt het gekkenwerk, dat 'idioot op kop rammen' van het zwartgele team. Martijn wijst de andere leden van De Kopgroep op de top 13, die bestaat uit renners van 13 verschillende ploegen. Ploegen waarbij de zenuwen oplopen, nu de eerste rustdag voor de deur staat. Op deze dag worden alle renners en begeleiders getest op corona. Wat er precies gaat gebeuren bij een positieve test is nog niet helemaal duidelijk, maar dat het gevolgen kan hebben is tot iedereen doorgedrongen.

Mart demarreert

Mart blikt terug op de Tour van 1990, waarin de renners over de Col de Marie Blanque moesten, net als de renners vandaag gaan doen. Greg Lemond lag dat jaar op koers om de Tour te gaan winnen, tot hij lek reed zonder ploegleiderswagen in de buurt. Ploegmaat Gilbert Duclos-Lassalle zat in de kopgroep, liet zich direct afzakken en reed 4 kilometer terug op het parcours om zijn kopman een wiel te geven. Lemond behield daarmee zijn plaats in de koers en won uiteindelijk de Tour.

Gilbert Duclos-Lassalle. Beeld: archief Mart Smeets

Col de Marie Blanque

De koers start vandaag voor de 72ste keer in de stad Pau. Na 154 kilometer fietsen ligt de finish in Laruns. Die kan trouwens al op tijd gehaald worden, Martijn waarschuwt voor een vroege finish, ergens tussen kwart over 4 en half 5. De renners krijgen als laatste berg de Col de Marie Blanque voor hun kiezen, die volgens Martijn het profiel heeft van de inflatiecijfers van Zimbabwe; alsmaar steiler aan het einde. Hij voorspelt winst voor Fabio Aru. Mart gaat voor Miguel Ángel López en Joost gunt de winst vandaag aan Rudy Molard. En passant nemen de heren ook even het ontbijt door. Want wat eet je nou ’s ochtends, als lid van De Kopgroep?

Weet jij het beter dan De Kopgroep? Vul dan voor 15:00 uur hier jouw voorspelling in en win een exclusief De Kopgroep mondkapje.

Tour de France 2020

We hebben er iets langer op moeten wachten, maar de Tour de France is inmiddels in volle gang! Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android. Meld je aan voor de Finish Alert van de Tour de France. Handig als je niets wilt missen van het radioverslag de laatste kilometers van een etappe!

Ster advertentie
Ster advertentie