Sport
EONOS

Herkansing voor Femke Heemskerk

foto: ANP Pro Shotsfoto: ANP Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Herkansing voor Femke Heemskerk

Zwemster Femke Heemskerk krijgt op 9 april alsnog een kans om zich te kwalificeren voor de 50 meter vrije slag bij de Olympische Spelen. Tijdens de olympische kwalificatiewedstrijden in december kon ze niet meedoen omdat haar man positief getest was op corona. Het startbewijs ging toen naar Valerie van Loon, die al tweede eindigde achter Ranomi Kromowidjojo.

Heemskerk kreeg geen herkansing omdat de KNZB in de regelementen had opgenomen dat er geen uitzonderingsposities zouden zijn. Dat wilde ze niet accepteren en dus tekende ze protest aan. De tuchtcommissie van de zwembond stelde haar daarop in het gelijk wat haar nu een swim-off oplevert. Daarin gaat ze opnieuw de strijd aan met Valerie van Loon. De tijden die beide zwemster al eerder zwommen blijven echter staan. Heemskerk moet dus niet alleen afrekenen met haar tegenstander, maar ook met haar (top)tijd uit december.

Swim-off voor Tokio

In Langs de Lijn En Omstreken vertelde Andre Cats dat hij blij is dat er nu uitzicht is op een oplossing. De technisch directeur van de bond is absoluut niet gelukkig met de ontstane situatie omdat deze veel stress en veel energie heeft gekost. Niet alleen voor de bond, maar ook voor de twee hoofdrolspeelsters. Heemskerk liet weten dat ze opgelucht is dat ze alsnog een kans krijgt, voor Van Loon is het een stressvolle situatie al staat ze er goed voor met haar persoonlijke record dat ze eind vorig jaar zwom.

Volgens Cats is de oplossing die beide zwemsters via mediation zijn overeengekomen prima. Een alternatief was een hoger beroep tegen de uitspraak van de tuchtcommissie. Maar dat zag hij niet zitten. "We hebben er voor gekozen om met beide zwemsters in gesprek te gaan omdat we ook voorzagen dat het anders een heel langslepende kwestie zou worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie