Sport

Waarom doofde het sportieve vuur bij Olympisch kampioen Michel Mulder?

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom doofde het sportieve vuur bij Olympisch kampioen Michel Mulder?

Na de Olympische titel op de 500 meter, in 2014 in Sotsji doofde het sportieve vuur bij schaatser Michel Mulder. Na de titel werden de prestaties minder en lukte het hem niet meer om zich te kwalificeren voor grote toernooien. Waarom weet hij niet precies. "Ik snap dat mensen willen weten hoe het komt, maar als ik dat had geweten, had ik toen wel iets veranderd", zegt hij in de podcast Meer Dan Goud.

Meteen luisteren: Meer Dan Goud met Michel Mulder

Een jaar na de gouden plak in Sotsji, werd Michel nog wel tweede bij het WK afstanden in Heerenveen. Heel goed, vindt hij zelf, maar in de media werd het gezien als een nederlaag. "Je bent dan gewoon tweede van de wereld, terwijl een Nederlander dat nog nooit gehaald had… Ik kreeg eigenlijk het gevoel dat mensen dachten dat ik toch iets minder was. Dat vond ik niet leuk."

Tweelingbroer Ronald, ook te gast in de podcast, won in Sotsji brons, achter zijn broer dus. Hij denkt dat Michel in die tijd teveel bezig was met wat andere mensen dachten. "Ik zei: joh, geniet nou eens van je Olympische titel. Het lijkt alsof ik met mijn bronzen plak meer tevreden ben dan jij met je gouden. Laat het los met wat andere mensen ervan vinden en ga doen wat je leuk vindt, schaatsen!"

Michel heeft inmiddels vrede met zijn carrière, waar hij officieel pas in 2020 een einde aan maakte. "Ik vind het mooi wat ik bereikt hebt", zegt hij. Maar er waren wel veel teleurstellingen, als hij zich niet plaatste. "Dan had ik echt een paar dagen nodig om er weer bij te komen", vertelt hij. Winnen was belangrijk, vertelt hij: "De beste zijn is heel gaaf."

Topsportleven

Tweelingbroer Ronald zegt geleerd te hebben van Michiel. "Ik ben meer gaan genieten, waardoor ik meer in mijn vel zit en beter schaats." Hij vindt het topsportleven 'het mooiste wat er is'. "Ik ben bang om het kwijt te raken", zegt hij. Ronald won dus brons in Sotsji en haalde later goud op het EK Afstanden.

Meer Dan Goud is een podcast van de EO met Kefah Allush, waarin hij spreekt met voormalige topsporters over de levenslessen die ze leerden tijdens hun carrière. Het is een spin-off van het televisieprogramma Meer Dan Goud.

Ster advertentie
Ster advertentie