Sport
EONOS

'Per toeval kwamen we erachter dat we niet ingeschreven stonden voor het EK basketbal'

foto: ANP Pro Shotsfoto: ANP Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Per toeval kwamen we erachter dat we niet ingeschreven stonden voor het EK basketbal'

Per toeval kwam het basketbalvrouwenteam tot 20 jaar erachter dat zij niet ingeschreven stonden voor het EK in Roemenië. De Nederlandse basketbalbond heeft geen geld vrijgemaakt om de speelsters deel te laten nemen voor het Europees Kampioenschap in juli. "Via een artikel lazen mijn teamgenoten en ik dat we niet op de deelnemerslijst stonden", zegt de 18-jarige basketbalster Iris Vennema in Langs De Lijn En Omstreken. Vennema speelt bij Den Helder Suns en is één van de sterkhouders van de Oranjeselectie tot 20 jaar. Om haar droom te vervullen kwam zij met haar teamgenoten in actie door geld in te zamelen.

40 duizend euro

40 duizend euro. dat is het bedrag dat moet worden gerealiseerd. Vennema en haar teamgenoten hebben de Nederlandse Basketbalbond gevraagd naar de reden van het uitsluiten: "We hebben geen reactie gehad van de bond. Gelukkig hebben veel ouders ook gemaild en uiteindelijk ging het om de doorstroom van jongere teams. Dat vinden we oneerlijk. Je krijgt niet vaak de kans om een EK te spelen, daarom zijn we in actie gekomen." De bond heeft uiteindelijk een deal gemaakt met Vennema en de speelsters van het vrouwenteam tot 20 jaar. "De eerste 20 duizend euro moeten we zelf inzamelen. Als we dat halen, dan betaalt de bond de andere 20 duizend."

Teamgevoel

Volgens Vennema maakt de Oranjeselectie tot 20 jaar een grote kans om het EK te winnen. "De selectie is nog niet compleet, maar we hebben goede speelsters." Het basketbalteam heeft tot 1 juli de tijd om het geld in te zamelen. "We zitten al op 6300 euro. We zijn er nog lang niet, maar ik heb alle vertrouwen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie