Sport
EO

'Grote twijfels of Frank de Boer aan kan blijven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Grote twijfels of Frank de Boer aan kan blijven'

AD-journalist Sjoerd Mossou heeft "grote twijfels" of Frank de Boer nog houdbaar is als bondscoach. De deceptie tegen Tsjechië zondag kan wel eens een negatieve sfeer veroorzaken waar je als coach moeilijk uitkomt, zegt hij in Dit is de Dag. Oud-voetballer Kiki Musampa vindt het te vroeg voor ontslag. "Je heb wat tijd nodig om een systeem te ontwikkelen", vindt hij.

Sjoerd Moussou, Kiki Musampa

"We spelen 1 september uit tegen Noorwegen, in Oslo voor de WK-kwalificatie. Ik heb eerder met Danny Blind meegemaakt dat er een negatieve sfeer ontstond rondom een bondscoach, ook in de pers, en het is heel moeilijk om dat de baas te worden", stelt Mossou. Als er zo weinig tijd is om een teleurstelling als dit EK te boven te komen, is het risico erg groot om uit te blijven.

'Geef hem nog wat tijd'

Musampa, tegenwoordig jeugdtrainer bij FC Volendam vindt dat De Boer nog wel een kans verdient. De bondscoach besloot pas korte tijd geleden dat Oranje in een 5-3-2-formatie zou gaan spelen, in plaats van de gebruikelijke 4-3-3. Dat kost tijd, stelt Musampa: "Het is nieuw voor alle spelers, het is nieuw voor de supporters." De Boer hier nu op afrekenen zou veel te snel zijn. Hij is overigens wel kritisch op De Boer: "Er had veel meer ingezeten op dit EK", vindt hij, "En ik mis bij De Boer ook het lezen van de wedstrijd tegen Tsjechië."

Mossou snapt de gedachte van Musampa wel, maar denkt dat dit beter zou werken bij een clubtrainer. Bondscoaches hebben veel minder tijd: "Een bondscoach moet pragmatisch kunnen werken. Hij moet in een paar dagen zorgen dat zijn elftal staat." De voorbereidingstijd was kort, dat zag je eraan af. "Je probeert een nieuw systeem en dat werkt niet, jammer maar helaas", vindt hij.

Schokeffect

Sportpsycholoog Yannick Balk hinkt op twee gedachten: een nieuwe trainer kan een schokeffect veroorzaken waardoor de spelers er weer staan in september. Aan de andere kant kan de groep, inclusief coach door een deceptie tegen Tsjechië hechter worden: "Het belangrijkste is dat je uit deze deceptie iets kan halen, qua reflectie en evaluatie", denkt hij. "Mossou vraagt terecht of De Boer in in korte tijd kan rechttrekken, maar een nieuwe coach vinden die zijn zienswijze kan implementeren dan ben je minstens zo lang bezig. Misschien doe je dan wel meer kwaad dan goed."

Naar een trainer kijken na een nederlaag is 'traditie', denkt hij, maar Balk vindt dat je anders moet kijken. Vergelijk het maar eens met de spelers, zegt hij: "De Ligt maakte een enorme fout, ga je hem dan ook nooit meer opstellen? Nee, maar je hoopt wel dat hij leert van de fouten." Zo kun je ook naar een trainer kijken, vindt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie