Sport
NOS

Anky van Grunsven: twee zielen, één gedachte met het paard

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Anky van Grunsven: twee zielen, één gedachte met het paard

Waar dressuur van oudsher leek voorbehouden aan een select publiek, is Van Grunsven erin geslaagd die discipline een brede bekendheid te geven in de sportwereld en onder het televisiepubliek. De 8ste plaats in de verkiezing van de 15 beste Nederlandse olympiërs mag daarvan het bewijs heten.

Van Grunsven staat op eenzame hoogte. Niet alleen in haar eigen discipline - ze werd in 2001 door de Nederlandse paardensportbond uitgeroepen tot 'Ruiter van de Eeuw' - maar ook daarbuiten, met negen medailles op de Olympische Zomerspelen, iets dat geen enkele landgenoot haar kan nazeggen.

Indrukwekkende lijst

Qua omvang en grandeur stelt Van Grunsven met haar erelijst alle andere sporters in de top-15 vrijwel in de schaduw. Op drie opeenvolgende Spelen was ze de beste in de individuele dressuurwedstrijd: Sydney 2000, Athene 2004 en Peking 2008. Ze werd wereldkampioen in 1994 en 2006, won negen wereldbekerfinales, drie EK-titels en verbeterde wereldrecords. En hadden we al verteld dat de amazone ridder in de Orde van Oranje-Nassau én in de Orde van de Nederlandse Leeuw is?

Van Grunsven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie