Sport

Nederlands architectenbureau ontwerpt zwemstadion Olympische Spelen 2024

MAX
foto: VenhoevenCSfoto: VenhoevenCS
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands architectenbureau ontwerpt zwemstadion Olympische Spelen 2024

Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS heeft samen met het Franse Ateliers 2/3/4 de competitie gewonnen om het grootste zwemstadion van Parijs te bouwen, dat gebruikt gaat worden voor de Olympische Spelen van 2024. Ton Venhoeven was te gast in Nieuwsweekend om te praten over het project.

VenhoevenCS is twee jaar bezig geweest met de competitie, zei Ton Venhoeven in Nieuwsweekend. Er heerste ook geen twijfel bij Venhoeven om mee te doen: “We zijn altijd op zoek naar complexe opgaven met een maatschappelijke component, dit is echt bij uitstek zo’n soort opgaven.”

Duurzaam

Het gebouw wordt gemaakt van hout, het dak wordt een van de grootste ‘solar farms’ van Frankrijk, is ontzettend duurzaam en gaat 187 miljoen euro kosten. Het nieuwe zwemstadion van Parijs wordt tijdens de Olympische Spelen van 2024 het toneel van de waterpoloërs, schoonspringers en synchroonzwemmers, maar ook daarna kan kan het stadion nog worden gebruikt.

In het verleden kwam het nog wel eens voor dat een stadion alleen werd gebruikt voor een Spelen en dat het daarna in verval raakte, dat is hier niet het geval. Venhoeven: “Tegenwoordig doen ze niet meer aan dat soort kapitaalvernietiging. In het stadion komt ook een restaurant en er komen bijvoorbeeld ook kantoorpanden in. Het stadion zorgt wel voor reuring in Saint-Denis. En misschien nog wel het belangrijkste: het zorgt voor veel banen voor de inwoners van de wijk.”

Isolement

Parijs hoopt zo het leefklimaat in Saint-Denis te verbeteren. Saint-Denis staat bekend als een van de meest problematische en criminele wijken in heel Frankrijk. “Dit deel van Saint-Denis is helemaal geïsoleerd door twee snelwegen. Afgesneden ook van goede openbaar vervoerslijnen.” Niet alleen komt er een zwemstadion, er wordt ook een brug gebouwd van het zwemstadion naar het Stade de France. “Zo kunnen we ook dit deel van Saint-Denis zijn isolement verlossen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie