Sport
EONOS

Valence Bickel is drievoudig wereldkampioen karate: 'Ik ben niet bang, dat kan ook niet'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Valence Bickel is drievoudig wereldkampioen karate: 'Ik ben niet bang, dat kan ook niet'

Vroeger probeerde Valence Bickel als turnster zo sierlijk mogelijk van balk naar balk te gaan, tegenwoordig is de sierlijkheid naar de achtergrond verdwenen en schopt ze mensen zo hard als ze kan - om sportieve redenen. En ze is er nog goed in ook, want onlangs werd ze voor de derde keer wereldkampioen kyokushin - een vorm van karate.

"Het is een Japanse gevechtskunst en het bestaat uit verschillende onderdelen. De rode draad is om alle technieken zo goed mogelijk te ontwikkelen, zodat ik mijn tegenstander op de mat schade toe kan brengen en uiteindelijk een knock-out of knock-down af kan dwingen", vertelt Bickel in Langs de Lijn En Omstreken.

Maar een agressieve sport is het niet, benadrukt ze. "Het is meer dan alleen maar iemand raken."

'Je vecht emotieloos'

Ook te gast in de studio is artiest Lars Bos, beter bekend als Snelle. Hij reageert verbaast: "Het is geen agressieve sport, maar het is wel de bedoeling dat je je tegenstander knock-out slaat? Leg uit!" In kyokushin draait alles om respect, legt Bickel desgevraagd uit. "Je vecht eigenlijk emotieloos. Als je juicht, word je gediskwalificeerd."

"Ik zet altijd net dat extra stapje waar mijn tegenstander dan niet in mee kan. Dan breng ik haar uit het spel en trek ik de wedstrijd naar me toe." Bickel vertelt waarom zij zo goed is in de karatesport. "Ik geef nooit op en ik ben niet bang. Dat kan ook niet." Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is het een uitdagende sport: "Je wilt elke dag weer beter zijn dan gisteren," vertelt Bickel. Snelle herkent dat: "Je wilt beter zijn dan de stem in je hoofd."

Valence Bickel is drievoudig wereldkampioen karate: 'Ik ben niet bang, dat kan ook niet'

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie