Sport
KRO-NCRV

Zoektocht gestart naar mooiste Ajax-gedicht: 'Ajax is gestoeld op poëzie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoektocht gestart naar mooiste Ajax-gedicht: 'Ajax is gestoeld op poëzie'

Je hart laten spreken, dat is de opdracht aan Ajaxfans bij het verwoorden van hun clubliefde op rijm. De beste gedichten verschijnen later dit jaar in de bundel 'Ajax. Poëzie zo fier en koen', vertelt Pieter Stroop van Renen bij De Taalstaat.

"Ajax is gestoeld op poëzie", zegt Pieter Stroop van Renen, dichter en initiator van de woordwedstrijd. "De club is opgericht in de tijd dat Theo Thijssen 'Kees de Jongen' schreef. Thijssen was getrouwd met de zus van een Ajax-oprichter. Dus het ging aan tafel alleen maar over voetbal en poëzie. Ik denk dat het fundament van Ajax eigenlijk poëzie is."

Diehard fans kunnen meegaan in die traditie. Hun zelfgeschreven gedichten kunnen ze insturen tot 7 september via de website van uitgeverij Gopher. De beste gedichten verschijnen later dit jaar in de bundel 'Ajax. Poëzie zo fier en koen', die 24 november verschijnt.

Geen scheldwoorden

Aan welke elementen het moet voldoen? "Net als totaalvoetbal van Ajax moet het snel zijn, wisselend zijn en verrassend zijn - soms verdedig je en soms val je aan." Het hoeft geen Theo Thijssen-niveau te zijn, zegt Stroop van Renen. "Als je je hart maar laat spreken." Verder moeten Ajaxadepten scheldwoorden achterwege laten, het "kort en krachtig" houden en er bovenal "een feest" van maken.

Er zijn al mooie dichtsels op de mat gevallen, vertelt de dichter. Zoals deze van iemand uit Dodewaard: "Gladiatoren / Godenzonen / Gracieuze giganten / Geestdriftige gloeiend gezichten / Gouden glinsteringen / Geurolie / Gegenpressing / Goal."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie